Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Fatih Projesinde ihaleye katılan bazı firmaların çekildiğini ve komisyonun toplanamadığını söyledi. Fatih Projesi'nin iflas etmediğini belirten Bakan Avcı, “İhaleye giren firmalara yüzde kaç yerlilik oranı vereceksiniz sorusuyla başlayan bir süreç. Dolayısıyla bazı çekilmeler oldu. Komisyon toplanmasında gecikme oldu.” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilim Okulu'nun açılış törenine Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İTÜ Rektörü Mehmet Karaca, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Kalkınma Ajansı İzleme ve Değerlendirme Başkanı Aşkın Ayık ve proje ekibi katıldı. Gazetecilerin "Başbakan’ın Fatih Projesi'nin açılışını yaptığı gün, 4 yıl içinde biteceğini söylemişti. Şuan 3 yıl oldu şuana kadar sadece 9. sınıflara tabletler dağıtıldı. Eğitim-Sen sendikaları projenin iflas ettiğinden bahsetti." sorusuna Avcı, “Önümüzde bununla ilgili büyük bir ihale var. O yüzden gecikti zaten. Uluslararası bir ihale. Biz Fatih Projesini çocuklarımıza sadece tablet dağıtan bir proje olarak görmüyoruz. Türkiye’de gerek donanım bakımından gerekse yazılım bakımından bilişim teknolojisinin gelişmesine öncülük edecek bir büyük proje olarak görüyoruz. Başlattığımız ihale sürecinde 10 milyon 600 bin tablet bilgisayar alımına ilişkin çok büyük bir ihale sürecidir.” diye konuştu.

Törende gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Avcı, "Başbakan’ın Fatih projesinin açılışını yaptığı gün, 4 yıl içinde biteceğini söylemişti. Şuan 3 yıl oldu şuana kadar sadece 9. sınıflara tabletler dağıtıldı." diye konuştu.

Eğitim-Sen sendikalarının projenin iflas ettiği sorusuna Avcı, “Önümüzde bununla ilgili büyük bir ihale var. O yüzden gecikti zaten. Uluslararası bir ihale. Biz Fatih Projesini çocuklarımıza sadece tablet dağıtan bir proje olarak görmüyoruz. Türkiye’de gerek donanım bakımından gerekse yazılım bakımından bilişim teknolojisinin gelişmesine öncülük edecek bir büyük proje olarak görüyoruz. Başlattığımız ihale sürecinde 10 milyon 600 bin tablet bilgisayar alımına ilişkin çok büyük bir ihale sürecidir.” ifadelerini kullandı.

Komisyonun toplanmasında gecikmeler olduğunu aktaran Bakan Avcı, “İhale sürecinin en önemli bileşeni yerlilik oranıydı. Yani bu ihaleye giren firmalara yüzde kaç yerlilik oranı vereceksiniz sorusuyla başlayan bir süreç. Dolayısıyla bazı çekilmeler oldu. komisyon toplanmasında gecikme oldu. Ama proje yolunda. Proje ile ilgili her hangi bir aksaklık söz konusu değil. Vazgeçmek söz konusu değil.” dedi.

Öğrencilerin tabletleri ders amaçlı değil de oyun için kullandıkları sorusuna ise Avcı, “Oyun içinde kullananlar var. Eleştirsem mi kızsam mı yoksa aferin mi desem diyemedim. Bu nitelikle bir araştırma gereken bir şey. Çocukların meraklı olması tabi güzel. Şimdi tabletler oyun amaçlı da kullanıldığını biliyoruz. O yüzden biz Başbakanımızla, Cumhurbaşkanımızla bütün ilgili arkadaşlarımızla tablet bilgisayar programlarında özellikle vurgu yapıyoruz. Bunu salt bir oyun aracı olarak görmeyin öncelikle bir eğitim aracı olduğunu unutmayın.” cevabını verdi.

KPSS’deki kopya iddialarıyla alakalı ÖSYM Başkanı 2010 yılından önceki ve sonraki sınavlarda incelenecekmiş sorusuna ise Avcı, "Başlamış ve üzeri kapatılmış bir adli yargı soruşturması olduğunu incelemeler belli başlı bir inceleme noktasına gelmiş olmalı ki bununla ilgili bir çalışma başlatıldı." diye konuştu.

Arnavutköyde merdiven korkuluklarının olamadığı için 11 yaşındaki çocuğun ölümü ile ilgili soruyu ise Bakan Avcı, "Çok üzücü bir durum. Allah’tan rahmet diliyorum ailesine baş sağlığı diliyorum. Okullarımızı okul yöneticilerimizi okul güvenliği konusunda uyarıyoruz. Zaman zaman merkezden zaman zaman da illerden gönderdiğimiz müfettişler aracılığıyla bu denetimleri yapıyoruz. Yine de bu tür çok üzücü olaylarla maalesef karşılaşıyoruz. Bunların olmaması için yaşanmaması için çok daha dikkatli olmamız gerektiğini bütün eğitim yönetimlerimize bir kere daha hatırlatıyorum.” ifadelerini kullandı.