Hukuk profesörü Erdener Yurtcan'ın 4,5 milyon lira dolandırılmasının üzerinden çok geçmeden telefon dolandırıcıları yine kendini gösterdi. Cep telefonu ile ulaştıkları kişileri, hesaplarının terör örgütü ya da benzeri suç örgütleri tarafından ele geçirildiği şeklinde kandırdıkları iddia edilen 13 kişiden 9'u tutuklandı.

Hukuk Profesörü Dr. Erdener Yurtcan'ın 4.5 milyon lirasını kaptırmasından birkaç gün sonra telefon dolandırıcıları bu kez de Bahçelievler'de ortaya çıktı. Bahçelievler İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, cep telefonu ile aranarak kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce yapılan dolandırıcılık olayını araştırmaya başladı. Şikayet başvurularında dolandırıcıların, aradıkları kişilere kendilerini polis olarak tanıttıkları belirtildi. Arayan kişilerin, kurbanlarının hesaplarını terör örgütü ya da benzeri suç örgütleri tarafından ele geçirildiği şeklinde kandırdıkları bunun için de uzun bir görüşme ile ikna etmeye çalıştıkları ifade edildi.

Yapılan çalışmalar sonunda para göndermeleri için mağdur kişilere verilen hesap numaraları ile görüşme yaptıkları telefon numaraları takibe alındı. PTT Bank aracılığıyla K.A. isimli mağdurun gönderdiği 45 bin lira ile Ö.Ş. isimli mağdurun gönderdiği 17 bin lirayı çekmek isteyen 2 kadın, 15 Ekim tarihinde yakalandı. Gözaltına alınan Ayşegül K. ve Yasemin K.'nın ifadesinden yola çıkan sivil ekipler, kadınları para çekmeleri için ikna eden İsmail S.'ye ulaşarak, şüpheliyi gözaltına aldı. Soruşturma derinleştirilince, şebeke elebaşı Mustafa B.(33) ile yardımcısı 28 yaşındaki Tutgay Y.'nin de aralarında bulunduğu 10 şüpheli daha yakalandı.

Polise verdikleri ifadede paraya ihtiyacı olduğu için bu işe girdiklerini belirten Ayşegül K. ile Yasemin K.'nın, bir süre bu işi yaptıktan sonra, ayrılmak istedikleri, ancak şebeke elebaşı Mustafa B. ve yardımcılarının buna izin vermediklerini söylediler. Ailelerini öldürmekle tehdit eden şebekenin üst düzey isimlerinin oluşturduğu baskı nedeniyle de dolandırıcılık yapmaya devam etmek zorunda kaldıklarını iddia etti.

İstanbul merkezli şebekenin eylemlerine yönelik geriye dönük araştırmada,Malatya, Isparta, Çanakkale, Konya, Muş, Niğde, Aksaray, Kahramanmaraş, Sakarya, Tekirdağ, Kastamonu, Adıyaman, İzmir, Burdur, Kayseri ve Denizli'de 18 kişiden, 359 bin 330 lira, 8 bin 600 Amerikan Doları ve 500 EURO dolandırdıkları belirlendi.

Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından Bakırköy Adliyesi'ne sevk edilen şüphelilerden, örgüt lideri Mustafa B. ve yardımcılarının da aralarında bulunduğu 9 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Diğer 4 şüpheli ise verdikleri ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.