Telefonda kendilerine hakim, savcı, polis ya da jandarma süsü verip kimlik bilgilerinin terör örgütü tarafından ele geçirildiği yalanıyla vatandaşların para veya ziynet eşyalarını çalan dolandırıcılara karşı emniyet yetkilileri uyardı.

Telefon dolandırıcıları, yıllardır sahte kimliklerle çıkarılan cep telefonlarından kurbanlarını arayarak kendilerini polis, savcı veya hakim olarak tanıtıyor, ardından da polis telsizi sesi eşliğinde konuşarak, banka hesaplarının terör örgütü tarafından ele geçirildiği, adlarının terör örgütü soruşturmasında geçtiği gibi yalanlarla kendileriyle sözde ortak çalışmalarını istiyor. "Savcıyım, hakimim, MİT'te çalışıyorum, polisim" gibi yalanlarla insanları kandırıyorlar. Böylece verecekleri hesap numaralarına para yatırtıyor ya da bankada polise yakalanmamak için para ve altınları, kameraların olmadığı bir yerde çöp tenekelerine koyduruyorlar. Güvenlik güçlerinin bütün ikazlarına rağmen dolandırıcılara para kaptıranlar arasında ev kadınlarından yöneticilere, bürokratlardan sanatçılara kadar her yaştan ve eğitim seviyesinden kişi bulunuyor.

EMNİYET UYARIYOR

Emniyet yetkilileri, telefonda "Polisim, savcıyım, MİT'te çalışıyorum" gibi yalanlar söyleyen kişilere itibar edilmemesi gerektiğini gerektiğini belirtip, "Adınıza suçta kullanılmak üzere 36 adet hat çıkarılmış", "Türk bayrağını indiren şahıslar sizin adınıza hat kullanıyorlar, bu şahısları yakalamak üzereyiz", "Kuyumcudan hırsızlık olmuş, olay yerinde sizin kimlik fotokopiniz bulunmuş, evdeki altınlarla kuyumcudan çalınan altınları karşılaştıracağız" gibi yalanlara inanılmamasını istedi. Yetkililer, şüpheli şahısların vatandaşları ikna etmede gündemdeki konular üzerinden kurgulamalar da yaptığını belirtti. Dolandırıcıların, bir vatandaşı aradığında aranan numaranın bazen "+155", bazen "+444" banka numarası ve bazen de müştekinin ikamet ettiği yerin Emniyet müdürlüğü numarası olması için "X-LİTE" denilen bir bilgisayar programdan faydalandıklarını, burada bulunan, "Numaram karşıya nasıl görünsün" programını kullandıklarını belirtti. Şüphelilerin, sabit numarayı arayarak görüştükleri kişiden evde bulunmayan diğer aile ferdinin cep telefonu numarasını alarak aradığı, evdeki yakını ile konferans görüşme yaptırarak her ikisini birden aldatmaya ve dolandırmaya çalıştığının da sık sık görüldüğü tespit edildi.

VATANDAŞLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN KONULAR

Emniyet yetkilileri, polisin kesinlikle hiçbir vatandaştan para istemeyeceğinin bilinmesi isterken vatandaşın, dolandırıldığını anladığı anda kendisini arayan şahsa belli etmeden, telefon açıkken Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ya da en yakın polis merkezine gitmesi, dolandırıldıktan ve banka üzerinden para havalesi yapıldıktan sonra dolandırıldığını anladığında hemen bankaya giderek paraya bloke koydurması gerektiğini belirtti.