Zanlılardan birinin ülke genelindeki 20 ayrı telefon dolandırıcılığı olayından arandığı tespit edildi. Bir zanlının ise polis ifadesinde, "Millet de inanmasın" dediği öğrenildi. 

22 Aralık günü Bursa Emniyet Müdürlüğü Emek Polis Merkezi Amirliği'ne gelen M.H.(39) isimli kadın, telefon dolandırıcıları tarafından 10 bin liralık altınının alındığını belirtip şikayetçi oldu. Polise ifade veren M.H., şunları söyledi: "Ev telefonundan arayan iki kişi kendilerini 'emniyet amiri ve savcı' olarak tanıttı. Şahıslar, ”˜Kuyumcu soygunu oldu. 72 bin liralık altının çalındığı olay yerinde sizin kimliğiniz bulunmuş. Ve kimlik bilgileriniz üzerinden Hakkari Yüksekova'daki terör örgütü yandaşlarının hesabına 72 bin lira yatırılmış. Kuyumcudan çalınan altınlar sizin altınlar olabilir. Evdeki altınlarınızı göndereceğimiz kişiye teslim edin' dedi. Telefondaki sahte polislerin yönlendirmesi ile evime gelen bir gence kelepçe bilezik, 7 adet cumhuriyet altını, 1 adet yarım altın, iki adet çeyrek altın, üzerinde oğlumun ismi yazılan 22 ayar künye ile 1 adet yüzüğü verdim. Toplam 10 bin liralık altınımı alan genç evden ayrıldı. Bir süre sonra dolandırıldığımı anlayınca polise müracaat ettim." 

Bursa Emniyet Müdürlüğü'ne müracaat eden N.A.(56) isimli kadın da kendisini arayan telefon dolandırıcıları tarafından aynı yöntemle dolandırıldığını söyledi. İfade veren N.A., şunları kaydetti: "Kuyumcu soygunu olduğunu, olay yerinde kimliğimin bulunduğu ve 72 bin liranın bilgilerim kullanılarak Hakkari'ye gönderildiğini söylediler. Evdeki altınlarımın kuyumcuda çalınan altınlar olabileceğini, eve gelen kişiye altınlarımı vermem gerektiğini dile getirdiler. Ben de eve gelen gence 60 bin lira değerindeki altınları teslim ettim. Bir süre sonra dolandırıldığımı anladım."

50 BİN ARAÇ, 50 İŞLERİ GÜVENLİK KAMERASI İNCELENDİ

İki vatandaşın müracaatı üzerine Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturmayı derinleştiren Bursa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, M.H. ve N.A.'nın evinin bulunduğu bölgelerdeki 50'ye yakın işyerinin güvenlik kamerası görüntülerini incelemeye aldı. İki eve de aynı renkli bir aracın geldiğini belirleyen polis ekipleri, aracın tespit edilmesi amacıyla 50 bin aracı inceledi. MOBESE kameralarını da yakın takibe alan polis ekipleri, plakası belirlenen aracın Eskişehir'den Bursa'ya geldiğini fark etti. Acemler mevkinde aracı durduran polisler, kardeş olduklarını söyleyen Faruk Ş.(33) ve Mustafa Ş.(19) ile Mustafa D.(39) ve B.Ö.(17) yakalandı. Poliste ifade veren yaşı küçük B.Ö., "Araçtaki diğer üç kişinin yönlendirmesiyle söylenilen evlere gidip altınları alıyordum. Her olayda 350-400 lira alıyordum." dedi.

'MİLLET DE İNANMASIN'

İfade üzerine soruşturmayı derinleştiren polis, ekipleri Mustafa Ş.'nin kardeşi olduğunu söyleyen Faruk Ş.'nin sahte kimlik kullandığını tespit etti. İstanbul, İzmir, Eskişehir, Balıkesir, Ankara ve Bursa'nın da aralarında bulunduğu birçok şehirde 20 ayrı telefon dolandırıcılığı olayına karışan Serdar B.'nin polise yakalanmamak için Faruk Ş. adına düzenlenmiş sahte kimlik kullandığı ortaya çıktı. Gözaltına alınan Serdar B., Mustafa Ş. ve Mustafa D.'nin ifadesi emniyette alınırken yaşı küçük zanlı B.Ö. ise Çocuk Şube Müdürlüğü'ne teslim edildi. Zanlılardan Mustafa D.'nin ifadesinde, "Millet de inanmasın" dediği öğrenildi. Emniyette ifadeleri tamamlanan üç zanlı adliyeye sevkedildi. Emniyetten çıktığı sırada gazetecilerin ”˜Pişman mısın?' sorusunu cevaplandıran Serdar B., "Pişmanım." dedi. 

ALTINLARI ALMAYA YAŞI KÜÇÜK ÇOCUĞU GÖNDERİYORLAR

Zanlılardan Serdar B. ve Mustafa Ş.'nin yaşı küçük B.Ö.'yü evlere göndermelerinin sebebi ise polise verdikleri ifadede ortaya çıktı. Zanlıların, yakalanması halinde B.Ö.'nün yaşı küçük olduğu için ceza almayacağını düşündükleri ve bu sebeple altınları alması için evlere B.Ö.'yü gönderdikleri anlaşıldı. Emniyette ifadeleri alınan zanlılar, "Unvan gaspı ve dolandırıcılık" suçlarından adliyeye sevk edildi. 

Emniyet Müdürlüğü yetkilileri vatandaşları bu tür olaylara karşı dikkatli olmaları gerektiğine vurgu yaparak, "Polis, bankaya değil karakola çağırır" uyarısında bulundu.