Niğde'nin Ulukışla ilçesinde 1 polis memuru ile 1 astsubay ve kamyon şoförünü öldüren IŞİD üyesi Alman vatandaşı Benjamin Xu, İsviçre vatandaşı Çendrim Ramadani ile Makedonyalı Muhammed Zakiri’nin de aralarında bulunduğu 4’ü tutuklu 11 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. IŞİD milatanlarının ifade vermeyi tekrar reddettiği dava, 7 Ekim 2015 tarihine ertelendi.

Niğde Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya şehit olan astsubay Adil Kozanoğlu'nun babası Duran Kozanoğlu ile kardeşleri Tayfun ve Şuayip Kozanoğlu, şehit polis Adem Çoban'ın babası Mevlüt Çoban ve kardeşi Ramazan Çoban ile eniştesi Ahmet Kan da katıldı. Duruşmaya IŞİD saldırısında ölen şoför Turan Yaşar'ın ailesinden kimsenin katılmaması dikkat çekti.

Tutuklu IŞİD militanları Benjamin Xu, Çemberi Ramadani ve Muhammad Zakiri yardım ve örgüt üyesi olan Fuad Mösivmöv Ankara F Tipi Cezaevi'nden; IŞİD üyelerine telefon hattı alan Mehmet Aşkar ve IŞİD üyelerini taşıyan taksi şoförü Kamil Özban, Hatay Ağır Ceza Mahkemesi'nden telekonferans yöntemiyle duruşmaya katıldı. 3 IŞİD üyesine sınırdan geçmelerine yardımcı olan Suriye uyruklu Heysem Topalca'nın ise hakkında yakalama kararının olduğu ve hala yakalanamadığı belirtildi.

IŞİD MİLİTANLARI AYAĞA KALKMADI, İFADE VERMEDİ

Ankara F Tipi Cezaevi'nden telekonferans ile bağlandığı belirtilen ve ilk çıkartıldığı nöbetçi mahkemede "Ben sadece Allah’a hesap veririm." diyen Çendrim Ramadani, Muhammed Zakiri ve Benjamin Xu, mahkeme başkanı Birol Küçük'ün uyarılarına rağmen yine ayağa kalkmadı. Tercüman vasıtasıyla ifadeleri sorulan sanıklar, hareketsiz bir şekilde kalarak hiçbir tepki vermedi.

Niğde Barosu'ndan sanıkları savunmak üzere Benjamin Xu için avukat Hüseyin Demirbilek, Muhammad Zakiri için avukat Mahmut Emre Sehmenoğlu Çemberi Ramadani için de avukat Naci Değirmenci görevlendirildi.

TELEKONFERANS BAĞLANTISININ KOPMASINA AVUKATLARDAN TEPKİ

Duruşma devam ederken Ankara'da yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle telekonferans bağlantısında sürekli kopmalar yaşandı. Bağlantı kesilmesinden dolayı duruşmaya 15 dakika ara verildi. Avukatlar bağlantı sorununa tepki gösterdi.

Duruşma esnasında söz alan avukat Ali Çil, mahkeme başkanı Birol Küçük'e "Sabahtan beri telekonferans üzerinden ifade almaya çalışıyoruz. Yaşadığımız eziyeti siz görüyorsunuz. Bu sanıkların bir kez de olsa buraya gelmesi gerekiyor." diye tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı Küçük, "Güvenlik için getirmiyoruz." diye konuştu.

Sanıklardan Fuad Mövsümöv'ün görüntüsünün ekranda net olmasına karşın diğer IŞİD üyelerinin görüntülerinin flu olması mağdur avukatlarının tepkisine neden oldu.

Suriye uyruklu Sanık Heysem Topalca hakkında da 3 IŞİD militanının sınırdan geçmesine yardım ettiği iddiasıyla yakalama kararı çıkarıldı. Topalca’ya, Hatay'ın Yayladağ ilçesinde telefon hattı alan Mehmet Aşkar da duruşmaya sanık olarak telekonferans sistemiyle katıldı.

Mehmet Aşkar mahkemeye verdiği ifadede, "Heysem Topalca ile Suriye'ye gidip gelirken tanıştım. Onların orada dükkanları vardı. Heysem Topalca Türkiye’ye mülteci olarak giriş yapmış, Hatay’ın Yayladağ ilçesine gelmişti. Mültecilere burada telefon hattı vermiyorlardı. Ben de kendi üzerime faturalı hat aldım. Para karşılığı bu hattı almadım. Benim bu örgütle hiçbir alakam yoktur. Heysem Topalca'dan da 1. 5 yıldır haber alamıyorum suçlamaları kabul etmiyorum." dedi.

AŞKAR’IN AVUKATI TURGAY BEK: TOPALCA’NIN MİT ELEMANI OLDUĞU DOĞRU MU?

Müvekkilinin örgütle alakası olmadığını ve halen takılı bulunan elektronik kelepçe nedeniyle mağdur olduğunu söyleyen avukatı Turgay Bek, "Bu adli kontrolün kaldırılmasını veya yurt dışı yasağı olarak değiştirilmesini mahkeme heyetinden talep ediyorum. Aynı zamanda müvekkilimin hat aldığı Heysem Topalca’nın MİT ve Jandarma istihbaratına çalıştığı iddiaları var. Bu şahsın MİT ve jandarma istihbaratına çalıştığı iddiası doğru mudur? Bunun o kurumlara sorulmasını talep ediyorum." dedi.

IŞİD MİLİTANLARINI TAŞIYAN TAKSİCİ: BEN PARAMI ALAMADIM

IŞİD militanlarını taşıyan taksici Kamil Özban ise duruşmaya tutuklu olduğu Hatay'dan telekonferans sistemiyle katıldı. Özban, ifadesinde sanıkları tanımadığını ancak eşinin dayısının kendisine yönlendirmesi üzerine İstanbul'a götürmek üzere bin 100 dolara anlaştığını söyledi. Yolda uygulama noktasında olayın meydana geldiğini ve sanıkların kaçtığını söyleyen Özban, "Yakıtım bittiği yerde paramı talep edecektim ama ücretimi alamadım." şeklinde konuştu.

Kamil Özban, mahkeme başkanının "Barodan avukat atanmasını istiyor musun?" sorusuna "Evet. Benim bu örgütle hiçbir ilgim yok. Suçlamaları kabul etmiyorum. Ben vatanını milletini seven bir insanım." şeklinde cevap verdi. IŞİD üyelerine yardım etmekle suçlanan Fuad Mösivmöv de savunmasında suçlamaları kabul etmeyerek 1 yıl 3 aydır tutuklu olduğunu söyledi ve tahliyesini istedi.

Duruşmada mahkemeye heyeti, Heysem Topalca'nın MİT ya da jandarma istihbaratına çalışıp çalışmadığının ilgili kurumlara sorulmasına ve duruşmanın 7 Ekim 2015 tarihine ertelenmesine karar verdi.

AVUKAT ÇİL: ADİL YARGILANMA İLKESİ İHLAL EDİLİYOR

Duruşma sonrası, Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu’nun babası Duran Kozanoğlu ve kardeşi Tayfun Kozanoğlu, polis memuru Adem Çoban’ın babası Mevlüt Çoban açıklama yapmadı.

Olayda öldürülen kamyon şoförü Turan Yaşar'ın avukatı Ali Çil ise şunları söyledi: "Sanıklar yine gelmedi. En küçük suçta bir kişi sulh cezada bile yargılandığında, mahkemeye gelmediğinde ihzar ediliyor. Bir şahit mahkemeye çağrıldığı zaman gelmezse ihzar ediliyor. Burada 3 ölü, 17 yaralı var. Fakat sanıkları buraya getiremiyoruz. Bu da adil yargılamanın açıkça ihlali oluyor. SEGBİS olması sanıkların buraya gelmesine bence engel değil. Ama her ne hikmetse getiremiyoruz. Ayrıca bir usul hatası daha yapılıyor. 4 tutuklu sanık olduğu halde 3'er ay duruşma atılıyor. CMK'ya açık bir şeklide aykırı bir uygulama. Bir ayı geçirmeden duruşma yapması gerekiyor mahkemenin. Yani normal gitmiyor. Adil yargılama ilkesi ihlal ediliyor. Adalet duygusu rencide oluyor. İçeri giriyoruz, SEGBİS üzerinden yargılama yapılıyor. İnanın ki yani bir ciddi yargılamadan çok uzak. Neredeyse watsapp üzerinden yargılama yapılacak. 10 dakika ifade alınıyor, yarım saat bağlantı bekliyoruz. 5 dakika ifade alınıyor, 20 dakika bağlantı bekliyoruz. Sabahtan beri yapılan işin toplamı yarım saat. Saatlerdir içeride bekliyoruz."