Uzmanlar, uzun süreli televizyon izleyen çocukların öğrenme zorluğu ve şiddet içerikli görüntülere maruz kalabileceği uyarısında bulunuyor.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde yerleşik yaşayan Alman pedagog Petra Ottmann, 3-6 yaş grubu çocuklarda televizyon izletilmesinin 1 saatle sınırlı tutulması gerektiğini söyledi. Almanya'da çocukların televizyonla fazla buluşturulmadığını, çocuk yayınlarının da çocuğun konuşması ve zekasının geliştirilmesine yönelik olduğunu belirten Ottmann, Türkiye'de anne ve babaların günlük ortalama 6 saat ve üzeri televizyon seyretmesinin kontrol edilmediği için risk olduğunu kaydetti.

0-6 yaş grubu çocukların belleklerinin 360 derece dönen bir kamera sistemi gibi olduğunu, her şeyi kaydettiklerinin altını çizen Ottmann, "10 yıldır Türkiye'de yerleşik yaşıyorum. Türk dost ve arkadaşlarım bize göre çok yoğun televizyon seyrediyor. 3-6 yaş grubu bir çocuğun anne ve babasıyla birlikte şiddet içerikli bir dizi ve filmi seyretmesi çok tehlikeli. Türk dostlarım televizyon seyrederken buna fazla dikkat etmiyorlar. Çocuğun düzgün konuşmasını ve kendine özgüveni kazanması için ebeynler hem kendileri televizyondan uzak dursun hem çocuklarını uzak tutsun. Eğitici çocuk programları da bir saati geçmemeli. Çocuk programlarında mutlaka filtre olmalı. Sürekli televizyon başından ayrılmayan bir çocuk büyüyünce öz güven eksikliğine bağlı kendini ifade etmede zorluk çeker." diye konuştu.

Almanya'da anne ve babaların genelde çocuklarını televizyon ekranından uzak tuttuğunun altını çizen Ottmann, Almanların Türklere göre televizyon izleme oranlarını çok düşük seviyede olduğunu kaydetti. Annelerin çocuklarına televizyon seyrettirme yerine hayal dünyalarının gelişmesi için masal anlatmasını tavsiye eden Alman pedagog, bunun aynı zamanda belirli bir dönemden sonra ailecek kitap okumaya döneceğinin altını çizdi. Ottmann, şunları kaydetti: "Çocuk belleğine kazılan negatif unsurlar ömür boyu silinmez. Onun için çocuklarımızı televizyon ekranında uzak tutalım. Çocuk televizyonda gördüğü bir şiddet unsurunu ömür boyu unutmaz. Televizyondaki şiddet görüntüleri, çocuğu da şiddete iter."