Dünyada nesli tükendiği için koruma altına alınan tembel hayvanların (Megalonychidae) ikisi Türkiye’ye getirildi. Birisi erkek birisi dişi olan iki adet tembel hayvan, Türkiye’de sadece Darıca Hayvanat Bahçesi’nde bulunuyor.

Anavatanı Orta ve Güney Amerika olan tembel hayvanın (Megalonychidae) en önemli özelliği çok yavaş hareket etmesi. Özellikle ağaçlarda yaprakların arasında yaşamayı tercih eden tembel hayvanlar dinlenmek ya da uyumak istediklerinde baş aşağıya doğru sarkıyor. Genelde ağaçlarda yaşayan bu canlılar çok nadiren yere iniyor. Tembel hayvanların bir diğer özelliği de ayda bir kez tuvalete gidiyor olması. Günde 15 ile 18 saat arasında uyuyan tembel hayvanlar bir dakikada en fazla yarım metre yol katedebiliyor. Genelde yumurta, kereviz, küçük sürüngen gibi canlıları yiyorlar.

Darıca Hayvanat Bahçesi’ne getirilen tembel hayvanların koruma altına alınmasıyla ilgili bir başka gelişme daha var. Nesli tükenmekte olduğundan ötürü dünyada sayıları gittikçe azalan tembel hayvanları pekçok hayvanat bahçesi bünyesine katmak istiyor. Ancak tembel hayvanların bakım koşulları çok farklı olduğu için Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği (EAZZA) bu konuda ince eleyip sık dokuyor. Darıca Hayvanat Bahçesi tembel hayvanı isteyen parklar arasında 32. sırada olmasına rağmen koşulları karşılamasından ötürü isteğine kısa sürede cevap verildiği öğrenildi.

Darıca Hayvanat Bahçesi Veteriner Hekimi Cenk Korugan konuyla ilgili, "Tembel hayvanlarımız geçen hafta Almanya’dan geldi. Dakikada yarım metre kadar ilerleyebiliyorlar. Buraya gelen hayvanların biri dişi biri erkek. Umarım ilerleyen zaman içinde onlardan yavru alırız. Onlardan bebeklerimiz olur. Küçük küçük." dedi.