Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarında yaşanan skandalların velilerde güven kaybına sebep olduğunu söyledi. Zor, “1 milyon 273 bin öğrencinin geleceğini etkileyen TEOG puanlarının geçen sene iki, bu sene ise şimdilik dört kez yeniden hesaplanması öğrenci ve velilerin sınav sistemine olan güvenlerini yok etti.” dedi.

Aktif Eğitim-Sen Şube Başkanı Sefa Zor, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında büyük bir heyecanla başlattığı ve ‘artık SBS adlı sınavdan öğrencilerimizi kurtarıyoruz’ dediğini ancak daha çok sınava tabi tuttuğuna dikkat çekti. Sınav sayısının artması yanı sıra puan hesaplamalarında da sürekli hatalar yapıldığını ifade eden Zor, “İki dönemde altışar oturumdan on iki sınav yapılan TEOG adlı sınav sisteminde, başladığı yılda olduğu gibi puanlar bu yıl da yanlış hesaplandı. Yetkilileri daha dikkatli olmalı.” şeklinde konuştu.

Hatalı puan hesaplamalarının öğrenci ve velilerin bu sınav sistemine olan güvenlerinin iyice azalmasına sebep olduğunu ifade eden Zor, “Normal olarak ilk sene yapılan yanlış hesaplamaların bir sonraki senede tecrübeyle daha doğru hesaplanması, TEOG iş ve işlemlerinin daha düzgün yapılması gerekirken bu skandalların sorumlusu 'Milli Eğitim Bakanı mı, müsteşarı mı, alttaki bürokratları mı, il ve ilçe milli eğitim müdürleri mi yoksa okul müdür veya müdür yardımcıları mı?' Ama gelinen noktada bu saydığımız MEB aktörlerinin hiçbirisi TEOG`daki yaşanan skandalların suçunu üstlenmiyor. O halde suçlu kim? Geriye tek bir seçenek kalıyor: Sınava giren milyonlarca öğrenci ve onların velileri.” açıklamasını yaptı.

“KİMSE SORUMLULUĞU ÜSTLENMİYOR”

Puanların hesaplanmasında üst üste hatalar yapılmasına rağmen kimsenin sorumluluğu üstlenmediğini dikkat çeken Zor şöyle konuştu: “Yetkililere bakarsanız her şey yolunda, hiçbir yanlışlık yokmuş gibi davranıyor. Herhalde bizlerin suçu Milli Eğitim Bakanlığı’na tam olarak güvenmek. Peki, bu yanlışlar ne zaman sona erecek? Yetkililere sorulduğunda bu sınav sisteminin yeni başladığını, sistemin oturmak üzere olduğunu söylüyorlar. Hâlbuki her sene skandallar artıyor. ‘Eşek sudan gelinceye kadar dövmek’ deyiminde olduğu gibi bu sınav sistemi oturana kadar bu milletin çocukları daha ne kadar sınav skandallarıyla dövülmeye devam edecek.”

“İLK DÜĞME YANLIŞ İLİKLENDİ”

Yaşanan hatalar zincirinde ilk düğmenin yanlış iliklenmesi gerçeğinin yattığını anlatan Sefa Zor, gömleğin ilk düğmesinin yanlış iliklenmesi diğer düğmelerin de yanlış iliklenmesine sebep olacağını belirterek günü kurtarma adına, siyasi hırslar adına hesapsız, plansız yapılan yanlış işlerin bir başka yanlış işlere sebep olacağını ifade edip bu skandalların arkasında yandaş kadrolaşmanın temel sebeplerden biri olduğunu belirtti. Zor, yandaş kadrolaşma adına bakanlıktaki üst kadrolardan okullardaki müdür yardımcılarına kadar uzman, tecrübeli çalışanların görevden alınması, dağıtılması ve yerlerine belirli bir sendika ile hükümete yakın bilgisiz, tecrübesiz insanların getirilmesinin kurum hafızalarını sıfırladığını, böylece TEOG da olduğu gibi skandallara sebep olduğunu öne sürdü.