Antalya kaybolan üç yabancı öğrenciyi kurtarma çalışmalarına 170 kişilik ekip katıldı. Polis helikopterinin bu sabah termal kamerayla yerlerini tespit ettiği gençler, Sahil Güvenlik helikopteriyle mahsur kaldıkları yerden alındı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı helikopter gençleri Kemer ilçesindeki ralli servis alanına indirdi. Yorgun oldukları gözlenen gençler aileleri ile kucaklaşarak gözyaşı döktü. Ambulansa alınan gençler sağlık durumlarının kontrolü için Kemer Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Antalya Vali Yardımcısı ve Kemer Kaymakam Vekili Halil Serdar Cevheroğlu, arama kurtarma çalışmalarına 170 kişinin katıldığını belirterek, “Hiç ümitsizliğe kapılmadan bulduk.” dedi. Gençlerin polis helikopterinin termal kamerası tarafından tespit edildiğini, elde edilen görüntünün kendilerine ulaştırıldığını anlatan Cevheroğlu, “Dün bu kişiler helikopterleri görmüş ama nerede oldukları belli değil, şarjları yok ama biz bugün onları görünce iş bitti. Zaten gördükten bir saat sonra da gördüğünüz gibi buradayız. Koordineli bir çalışma oldu. Arazi, mevsim şartları çok acımasızdı.” dedi. Vali Yardımcısı, yaşlarının genç olmasının, üzerlerindeki kıyafetlerin soğuk ve yağışlı iklim koşullarına uygun olmasının ve bölgede su bulunmasının gençlerin yaşama şansını artırdığını söyledi.

ÜÇ DAĞIN ARASINDA BULUNDULAR

Gençleri kurtaran Sahil Güvenlik Antalya Hava Grup Komutanlığı Pilotu Binbaşı Barış Ocak, “Yaklaşık bin 500 fitte, üç dağın arasında, çok dar bir vadiden çok zorlu şartlarda harekatı icra ederek kazazedeleri aldık. Biz de çok mutlu olduk. Bölge çok zor, helikopterin harekatı için riskli bölgeydi. Görülme imkanları çok düşüktü. Açık arazi değildi. Biz gördüğümüzde artık hareket edemiyorlardı. Halsiz durumdalardı. Görmemiz çok zor oldu. Gördükten sonra da harekat da çok zorluydu.” şeklinde konuştu.

1000 METREDE SIKIŞMIŞLAR

Gençleri bulan helikopterin pilotu, “Sabah bir görüntü aldık termal kamerayla. Daha sonra sahil güvenlik ile kurtarma operasyonunu başarıyla yaptık. Çok dik, çok sarp bir yerde, görülmesi çok zor bir yerden başarıyla aldık. Bin metrelik sarp bir kayalık içinde sıkışmış kalmışlardı.” dedi.

KAPANA SIKIŞMIŞLAR

Kurtarma çalışmalarına katılan AKUT Antalya Sorumlusu Yılmaz Sevgül, “Pilotlarımız araziye o kadar çok yaklaşmaya başladılar ki bu şekilde yaklaşırsak buluruz dedim. Çok üst düzeyde koordinasyon vardı. Hedefe ulaştık çok mutluyuz.” şeklinde konuştu.
Gençlerin bulunduğu bölgeden daha önce birçok kez turist kurtardıklarını anlatan Sevgül, gençlerin Likya Yolu’nda bir kanyonun içine indiklerini, kanyonun içinde ilerlediklerini, ancak geçtikleri yerlere bir daha dönemediklerini dile getirerek, “Gittikçe kapana kısılıyorlar. Önleri 200-300 metrelik uçurumlarla kesiliyor.” dedi.

Sevgül, kurtarma operasyonun Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilmiş en iyi koordineli çalışma olduğunu da sözlerine ekledi.