Amasya'nın Merzifon ve Suluova ilçe sınırları içerisindeki Yeniçeltek mevkiine yapılması planlanan termik santrale karşı çıkan çevreciler, Ankara'ya gelerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önünde eylem yaptı. Burada basın açıklaması yapan çevreciler, şu an Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde olan termik santrali istemediklerini dile getirdi.

Amasya’dan gelen yaklaşık 30 kişilik Merzifon Çevre Platformu üyeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önünde eylem yaptı. Ellerinde ‘Termik santrale hayır’ yazılı pankartlar taşıyan grup, burada basın açıklaması yaptı. Gruba CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yelekçi ve CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyesi bir grup da destek verdi.

Yapılan açıklamada, planlanan santralin Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği madenin sahibi olan Soma Holding’e bağlı Gürmin Mad. A.Ş. tarafından yapılacağı iddia edildi. Sürecin ÇED aşamasında olduğu kaydedilen açıklamada, termik santralin bölgenin doğal dokusunu bozacağı kaydedildi. Termik santralde kullanılacak kömürün havayı kirleteceği belirtilen açıklamada, “Termik santral olan şehirlerde yapılan araştırmalarda o bölge insanının cilt ve akciğer kanseri oranında ciddi artış olduğu kanıtlanmıştır.” denildi. Açıklamada, “Verimli topraklarımız çoraklaşmasın, sularımız-havamız zehirlenmesin, biz zehir solumayalım, elmamızı, kirazımızı gelecek nesiller tadabilsin diye termik santrale hayır diyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Slogan atarak termik santral istemediklerini açıklayan grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.