Çankırı Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Gazi Emekli Astsubay Yüksel Teke “Bunlar hain bunlara güven olmaz; amaçları barış değil diye dört yıldır haykırıyorum. Ama herkes ahkâm kesti. Terör olaylarının bu seviyeye gelmesinin en büyük sebebi şu anki iktidar ve AK Parti hükümetidir.” dedi.

Ülkede yaşanan terör olaylarına ve terörle mücadele ile ilgili 'a özel açıklamalarda bulunan Teke, şu ifadeleri kullandı: “Son günlerde terör olayları şiddetini iyice arttırmıştır. Çözüm sürecinden almış oldukları taviz ile yapmış oldukları eylem ve söylemlerle Türk milletinin ve şehit yakını ve gazileri fazlasıyla üzmekteydi. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde sosyalist bir grup basın açıklaması yaparken bombalı eylem yapılarak 32 kişinin öldürülmesi ile başlayan ve Adıyaman’da 1 şehidimiz var, Şanlıurfa’da yatağında uyurken öldürülen 2 şehidimiz var. Diyarbakır’da 2 astsubayımız ve 1 uzman çavuşumuzu şehit ettiler. Son olarak Malazgirt İlçe Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Arslan Kulaksız şehit edildi. Yine Diyarbakır’dan, İstanbul’dan buna benzer birçok şehidimiz gelmeye başladı. Her şehidimizin acısını duydukça acılarımız tazelenmekte, yüreklerimiz dağlanmaktadır.”

İSTİHBARAT YETERSİZ

Terör örgütünün strateji değişikliğine giderek şehir merkezleri ve insanların toplu yaşadığı yerlerde nokta ve direkt kişiye odaklı eylemler yaptığının altını çizen Teke, “Alan tamamen PKK terör örgütüne bırakıldı, bölgede PKK alt yapı oluşturdu. İstihbarat çalışmalarımız yetersiz kalmakta. Örgütün siyasi uzantısı olan HDP halktan büyük destek görmekte. En önemlisi de bölgede terör ve teröristle mücadele edecek özel birliklerimiz dağıtıldı." dedi.

KISASA KISAS

Teke, şöyle konuştu: “Çözüm süreci yaşanırken biz devletimizden şunu istiyorduk; bu terör örgütü ile müzakere edilmeden yapılacak her türlü çözüme biz şehit aileleri ve gaziler olarak taşın altına elimizi koyacağımızı söyledik. Söylemeye de devam ediyoruz. Çünkü bu terör örgütüne ne kadar taviz verilirse onlar şımararak Türk milletine ve devletimize hakarete varan eylemlerde bulunuyorlar. Sokakta gösteriler yapılarak polisimize, esnafımıza zarar veriyorlar. Maalesef devletimiz bu terör örgütüne karşı hiçbir önlem ve müdahalede bulunmadı. Biz şehit aileleri ve gaziler olarak devletimize, milletimize zarar veren her kişiye haddinin bildirilmesi lazım. Kısasa kısas olması lazım. Tavizler vererek bu terörü kesinlikle bitiremeyiz. Biz şehit aileleri ve gaziler olarak bu terör örgütünün yok edilmesi için gereken neyse yapılmasını istiyoruz. Biz diyoruz ki polisimiz ve askerimize kurşun sıkan, molotofkokteyli atan, kurşun sıkan hainlerin kesinlikli idam edilmesini istiyoruz. Çözüm süreci boyunca örgüt hem siyasi olarak hem de elaman ve silah olarak çok güçlendi. Bölgedeki mevcut HDP’li belediyeler dağdaki teröriste sıcak yemeğe kadar servis yaptılar. Hükümet adeta yaşananlara sessiz kalarak adamların ekmeğine yağ sürdü. Bu hava operasyonları yapılırken de karadan temizlik hareketi yapılarak Kandil’e Türk bayrağının dikilmesini istiyoruz. Kandil’i temizlerken de Türkiye içerisinde bunların taşeronluğunu yapan gruplara da müdahale edilmesi lazım. Gerekli cezaların verilmesini istiyoruz. Bunlar yapılmadığı sürece bunlarla oturup konuşarak müzakere edilerek kesinlikle terör bitirilemez.”

TERÖRÜN EKMEĞİNE YAĞ SÜRDÜ

“Terör örgütleri her zaman için kanla besleniyor.” diye sözlerini sürdüren Teke, şunları kaydetti: “Bunlar eylem yaptıkları sürece ayaktalar ama hükümetin başlatmış olduğu çözüm sürecinde onlarda belirli bir program dâhilinde hükümetin atacağı adımları beklediler ve bu süreç onların işine yaradı. Belirli bir dönemde silah, adam kaybeden terör örgütü bu süreçte adeta ekmeğine yağ sürdü. Bölgede esen barış rüzgârından dolayı alan hâkimiyeti, arazi ve terörle mücadele sıfıra indirildi. Bu durumu PKK terör örgütü iyi değerlendirdi, Biz değerlendiremedik. Bunun zaafını da 7 Haziran Genel Seçimleri'nden sonraki siyasi tablo o adamlara büyük bir cesaret verdi. Bizim bölgede görev yaptığımız sürede dağ kadrosu güçlü idi ve dağda eylem yapıyorlardı. PKK terör örgütü son yapılan eylemlerle sadece doğu ile sınırlı kalmayıp Karadeniz’e açılma politikasını da gündeme getirdi.

PKK ilk defa evde kamu görevlisini veya güvenlik gücünü katletme cesaretini buldu. Böyle bir eylemi en son 1993 yılında gerçekleştirmişti. Bu olay adamların yapı itibari ile çok farklı bir duruma geldiklerini göstermiştir. Alanı çok iyi tespit edip nerede ne yapacaklarını çok iyi biliyorlar.”