Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), Ramazan Bayramı tatilinin dört güne çıkmasıyla memleketlerine veya tatil beldelerine gitmeyi planlayanları, karayollarındaki kör noktalara karşı uyardı. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bayram kaza bilançoları çok acı oluyor. Geçen yıl 93 vatandaşımızı bayram kazalarında kaybettik. Türkiye karayollarında, acilen düzenleme gerektiren 11 bölge güzergâhında 65 kör nokta bulunmaktadır. Bayram tatili süresince özellikle bu kör noktalardaki uyarılar ve denetimler arttırılmalıdır.” dedi.

Yazılı açıklama yapan Palandöken, şunları kaydetti: “Olmasını hiç istemediğimiz trafik kazaları, maalesef can almaya devam ediyor. Üstü açık araçlarla insan taşımak yasak. Bu aylarda tarım işçilerini taşımak için önlem almamak, dikkatsiz davranmak facialara yol açıyor. Bayram tatilinde yola çıkacaklara da uyarım, gidecekleri güzergâhlardaki kör noktalara dikkat etsinler. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından iyileştirme yapılacak kör noktalardan İzmir-Turgutlu yolunun 17. km.'sine, Edremit-Burhaniye yolunun 13. km.'sine, Muğla-Marmaris yolunun 22,6. km.'sine, Denizli-Serinhisar yolunun 17,2. km.'sine, Beyşehir-Akseki yolunun 41-42, 47-48 ve 52-53. km.'leri arasına, Malatya-Elazığ yolunun 37-40 km.'leri arasına, Antalya-Serik yolunun 16,9. km.'sine, Akçaabat-Trabzon yolunun 16. km.'sine, Bafra-Samsun yolu, Aksaray-Nevşehir yolunun 14-15. km.’leri arasına, Kulu ayrımı-Şereflikoçhisar yolunun 12. ve 25 km.'lerine dikkat edilmeli. Sürücülerimiz, gideceği yolun şartlarını iyi tahlil etmeli.”

'YETKİLİLER İŞARET KOYARAK UYARMALI7

Tatil yörelerine gidiş yollarında trafik kazalarının arttığını belirten Palandöken, “Tatil hareketliliğinin başlamasıyla trafik kazaları da yüzde 30-40 artıyor. Toplu ulaşım araçlarını kullanmakta fayda var, çünkü bu araçların şoförleri kurallara uyan, odasına kaydı ve belgesi bulunan, akşam eve sağ salim dönme bilinci ve sorumluluğuna sahip kişilerdir. Eğer gideceğiniz yörenin yollarını bilmiyorsanız, bilhassa sabah erken saatlerde ve akşam hava kararırken tarım araçlarına çok dikkat etmeli. Traktör kullananlar da ışık donanımlarının çalışıp çalışmadığını, römorklarda reflektör olup olmadığını, sarı çakar lambanın çalıştırılması gibi kontrolleri düzenli yapmalıdır. Asla yük üstüne veya üstü açık kabinlere yolcu alınmamalıdır. Sürülerin ana yola kaçmamasına azami dikkat gösterilmelidir. Yaz aylarında sürücülerin dikkat etmesi gereken diğer bir durum da yol yapım çalışmalarıdır. Sıcaklardan eriyen asfalt ile yol yapım çalışmalarında yola dökülen mıcırın, sürücüler açısından tehlike yarattığı bir gerçektir. Yetkililerimiz, işaret koyarak sürücüleri uyarmalılar.” diye konuştu.