MHP Milletvekili Zeynel Balkız, Manisa’da kendilerine ait araziye devlet teşvikiyle 1 milyonun üzerinde zeytin ağacı diken çiftçilerin, birinci derece sit alanını bozdukları gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi. Balkız, çiftçilerin ağaçları sökmediklerinden dolayı ceza aldığını ifade etti. Hapis cezasının, çiftçilerin önceden herhangi bir suçu olmadığından dolayı paraya çevrildiğini, bazılarının 3 ile 4 bin lira arasında olan bu cezalarını ödemek zorunda kaldığını kaydetti.

MHP Milletvekili Balkız, Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Güzgülü ve Ahmetli ilçesinden gelen köy muhtarlarıyla birlikte basın toplantısı düzenledi. Anıtlar Kurulu tarafından Salihli, Ahmetli ve Saruhanlı ilçe sınırları içerisinde yer alan Bintepe tümülüslerinin birinci derece sit alanı ilan edildiğini hatırlatan Balkız, bu konuyu Salihli’ye bağlı dört, Ahmetli’ye bağlı üç ve Saruhanlı'ya bağlı bir mahalleyi ilgilendirdiğini söyledi. 100 tümülüsten oluşan bir alan içerisindeki 80 bin dekarlık arazide, 1 milyonun üzerinde zeytin ağacı ve diğer yıllık bitkilerle meyve ağaçları olduğunu belirten Balkız, “Burası 1990 yılından itibaren birinci derecede sit alanı kapsamına alınmış ama 2006’dan itibaren de zeytin dikimi bakımından devlet tarafından teşvik edildiği için buralara vatandaşlar tarafından zeytin ağacı dikilmiş. Burada ayrıca 20 yıllık, 25 yıllık, 10 yıllık, 15 yıllık zeytin ağaçları da var. Şimdi karşılaştığımız husus böyle bir alanda, birinci derece sit alanında, ‘Neden zeytin ağacı diktiniz veya diğer ağaçları dikerek sit alanını bozdunuz?’ şeklindeki bir suçlama ile karşı karşıya kaldı vatandaşlarımız.” dedi.

Bu vatandaşların yargılandığını ve hapis cezası aldıklarını aktaran Balkız, “İkincisi, vatandaşların bir maddi kayıpları var. Bunlar Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kapsamında değerlendirilmiyorlar ve devletten de maalesef tarımsal doğrudan yardım alamıyorlar. Bunun giderilmesi için, bu mağduriyetin giderilmesi için bu bölgenin tümülüslerinin dışında hiçbir tarihi niteliği olmayan o 80 bin dekar arazinin birinci dereceden üçüncü dereceye çıkarılması ve tarım yapılabilir hale gelmesi gerekiyor. İşte yapılan çalışmaları biz bunun için hızlandırmaya çalışıyoruz. Bu bakımdan bu sekiz köyümüzün sayısal kadastro çalışmaları şu anda tamamlanmak üzere. Bunların tamamlanması için çaba ve gayret sarfediyoruz.” diye konuştu.

Zeynel Balkız, bunun dışında da sayısal çalışmalar kadastroda yapıldığından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kurullar Dairesi Başkanlığı tarafından burada bir arazi tasnifi yapılacağını belirtti. Balkız, “Burada artık bu tümülüslerin dışında kalan alanların tarihi özelliğinin birinci derece sayılmayacağı, üçüncü derece sit alanı sayılacağı, sayılması halinde de burada tarım yapılma izni verilecek ve burada zeytinlerin ve ağaçların dikiminin suç kapsamından çıkarılması söz konusu. Biz vatandaşlarımızın hem ÇSK’dan faydalanmaları hem de yargılanarak ceza almalarının önlenmesi bakamından, bizzat onların zeytin yetiştirdiklerini ve tarım yaptıkları bu 80 bin dekar arazinin birinci dereceden üçüncü dereceye sit alanı çevrilmesi için yapılan bu çalışmalara katkı sağlıyoruz. Hızlandırıyoruz ve TBMM üyesi olmamız ve diğer arkadaşlarımız da Büyükşehir Belediyesi'nin kapsamı içerisinde kaldığından dolayı kendi yetkileri çerçevesinde bu çalışmaları hızlandırma gayreti içerisindeler. Bizim rolümüz hızlandırmadır ve devleti harekete geçirmedir. Bunun da önümüzdeki 1,5-2 ay içerisinde tamamlanacağını tahmin ediyoruz, bürokratlarla görüşmelerimiz neticesi. İnşallah bu yıl sonu itibariyle, 2015 yılı sonu itibariyle bu arkadaşlarımızın Anıtlar Kurulu’ndan en son alacakları rapora göre burası üçüncü derece sit alanına dönüştürülebilecek müjdesi vermek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Hapis cezasının paraya çevrildiğini aktaran Milletvekili Balkız, “Bu para cezasını ödeyen var. Ellerinde makbuzları var, 3’er bin lira, 4’er bin lira para cezası ödediler, çünkü bu karar, mahkeme kararları kesinleşince hemen arkasından infazına geçiliyor. Hapis cezası, para cezasına çevrilmiş. Mesela tekerrürü halinde o ceza arttırılacak veya hapis yatacak vatandaş. Böyle sıkıntılar da var. Üçüncü dereceye çıkma kararı verildiği anda o ceza gören arkadaşlarımız, burada suç vasfı değişmiştir, bu konuda yeni bir belge vardır diye yargılanmanın yenilenmesini isterler. Yargılanmanın yenilenmesini istediklerinde artık o daha önceden de dikmiş olsalar bile suç vasfından çıkacağı için paralarını geri alabilirler.” dedi.

Başkan Vekili Güzgülü de çiftçinin canını yakan bir olayla karşı karşıya olduklarını söyledi. Rahatsız oldukları konunun, şu anda çalışma yapılmasına rağmen çiftçilere, ilçe belediyelere ve yetkililere, "Bunları sökün" yazısı gelmesi olduğunu belirten Güzgülü, “Sökmedikleri için çiftçiler mahkemeye veriliyor. Mahkemeden hapis cezası alıyorlar. İlk suçları olduğu için hapis cezası, para cezasına döndürülüyor ve para cezalarının da tahsilatına başlanıyor. Şu anda belki değişecek bir kurul kararı var. Burada şu anda canı yanan çiftçi var ve küçük bir topluluk değil. 1 milyonun üstündeki zeytin ağacından bahsediyoruz. Anıtlar Kurulu’nun, sit alanı konusunda kişilerin tarlasında aldığı karar. Bu arazinin hepsi, kişilerin kendi mülkleri. Kendi mülklerine verilen karar. Kendi mülkünde yaptığı tarımdan dolayı hapis cezası alıyor. Hiç yoksa Anıtlar Kurulu, yeni kadastro çalışmaları yaparken hakimlerin değişme durumu varsa bunu değiştirme ve bu kişilere hapis cezası, para cezası vermeyelim demesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.