Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Basın Özgürlüğü Ödülleri sahiplerini buldu. Kişi dalında basın özgürlüğü ödülüne Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, kurum dalında ise Birgün gazetesi ve 'Düşünce Suçuna Karşı Girişim' adlı sivil toplum kuruluşu layık görüldü.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989 yılından bu yana her yıl verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri töreni “24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü”nde Taksim The Marmara Oteli’nde sahiplerini buldu.

Kişi dalında basın özgürlüğü ödülünü Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar layık görüldü. Seçici kurul Can Dündar'ı halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı adına uğradığı her türlü baskıya rağmen kamuoyunun bilgilendirilmesine yaptığı katkılar nedeniyle ödülü değer gördüğünü açıkladı.

Kurum dalında ise ödüle Birgün gazetesi ve 'Düşünce Suçuna Karşı Girişim' adlı sivil toplum kuruluşu layık görüldü. Kendisine verilen ödül sonrası kısa bir konuşma yapan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar. TGC'ye teşekkür etti. Can Dündar, MİT TIR'ları ile alakalı yaptıkları haberleri hazırlarken bir an olsun bile akıllarından 'Bunu yayımlamayalım' fikrinin geçmediğini söyleyerek "İstihbarat teşkilatı bir suç işliyorsa bunu halkın bilmeye hakkı olduğunu düşünüyorduk. Çünkü bize gazetecilik böyle öğretilmişti. Çünkü hiçbirimiz gazeteciliği hükümet memurluğu sayan havuzlardan yetişmemiştik." ifadelerini kullandı.

Can Dündar konuşmasını şöyle sürdürdü: "Gazetelerin basıldığı, gazetecilerin talimatla işten atıldığı tehditle baskılandığı bir ülkede gazetecilik yapıldığını hepimiz biliyorduk. Hakimler ve savcılarda baskı altındaydı ne olacağı belli olmazdı. Bütün bunları bilerek haberi bastık. Ertesi gün bir cumhurbaşkanının bir gazeteciyi dünyanın gözü önünde nasıl tehdit edebildiğini hep birlikte gördük. Bu ödül o tehdite verilmiş en güzel cevaptır bence. Tahminin o ki burada bir gazetecilik yeteneğinden çok bir cesaret ödüllendirilmiştir. Meslekte 35 yılımı geçtim. Askeri yönetimler döneminde de görev yaptım. İtiraf edeyim ki hiç bu kadar üst düzey bu açık tehditle karşılaşmadım."

Ödül töreninde konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto ise gazetecilerin son yıllarda büyük çileler çektiğini kaydetti. Olcayto, "Bugün işsiz gazeteci sayısı çok fazla. En son aramızda bulunan Kadri Gürsel arkadaşımız attığı bir tweet nedeniyle işinden atıldı. Bir yandan da gazeteciler herşeye rağmen dürüst kalmaya olayları sağlıklı bakmaya çalışıyorlar." diye konuştu. Türkiye'de gazetecilerin ikiye bölündüğünü anlatan TGC Başkanı Olcayto, "İkiye bölündük. İktidarı öven gazeteciler, iktidarı eleştiren gazeteciler. İktidarı eleştirmek her dönem çok doğaldır. Fakat nedense şimdiki iktidar bu konuda çok hassas. Ya davalar açıyor ya da patronlarına şikayet ederek işinden attırıyor." ifadelerini kullandı.

Ödül töreni toplu çekilen fotoğraf ile son buldu. Toplantıya aralarında Hürrriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin başta olmak üzere gazeteciler Kadri Gürsel, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş olmak üzere bir çok gazeteci katıldı.