Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), saldırıya uğrayan mizah dergisi Charlie Hebdo’nun karikatürlerini yayınlayan Cumhuriyet gazetesinin dağıtımının polis tarafından engellenme girişimini kınadı. TGC açıklamasında, “Polisin Cumhuriyet gazetesine yönelik sansür girişimini kınıyoruz. Bu uygulamanın anayasaya ve Basın Kanunu’na aykırı olduğunu hatırlatıyoruz.” denildi.

TGC’den yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında 154. sırada yer alan Türkiye’de halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına her gün yeni bir müdahale olmaktadır. Bunun son örneği Cumhuriyet gazetesinin mahkeme kararı olmamasına rağmen polis tarafından dağıtımının engellenmeye çalışılması olmuştur.

Cumhuriyet gazetesi, bir dayanışma örneği olarak Fransa'nın başkenti Paris'te geçen hafta silahlı saldırıya uğrayan mizah dergisi Charlie Hebdo'nun bugünkü özel sayısından seçilen karikatürleri yayınlamıştır. Ancak Cumhuriyet gazetesinin de basıldığı İstanbul Esenyurt'taki Doğan Medya Grubu'na ait Doğan Printing Center çıkışında polis, dağıtım kamyonlarını durdurmuştur. Saat 01.10'da içlerinde Hürriyet, Milliyet gibi gazetelerin de bulunduğu Yay-Sat'a ait kamyonları matbaadan çıkarken durduran polis ekipleri 40 dakika süreyle Cumhuriyet gazetesini kontrol etmiştir. Polis, daha sonra savcının izniyle kamyonların dağıtıma çıkmasına izin vermiştir.

Demokratik ülkelerde gazeteler dağıtılmadan polis tarafından kontrol edilemez. Cumhuriyet gazetesinin dağıtımının engellenmeye çalışılması sansür girişimidir. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına müdahale edilmiştir. Bu girişim anayasaya ve Basın Kanunu’nun 25. Maddesine aykırıdır. Basın Kanunu’nun 25. Maddesine göre ‘Soruşturma için sübut vasıtası olarak her türlü basılmış eserin en fazla üç adedine Cumhuriyet savcısı, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kolluk el koyabilir’ denilmektedir.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak bu girişimi kınıyoruz. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının korunması için iktidarı ve muhalefeti basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne sahip çıkmaya davet ediyoruz.”