Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), önceki başkanlardan Nezih Demirkent’i anmak için yayınladığı mesajda, “TBMM’de görüşülmekte olan iç güvenlik paketinin düşünceye, ifade özgürlüğüne, yurttaşların temel hak ve özgürlüklerine getireceği kısıtlamaları gördükçe aynı zamanda bir hukukçu olan Nezih Demirkent’i anmadan edemiyoruz.” ifadelerine yer verdi.

TGC, cemiyetin önceki başkanlarından olan Nezih Demirkent’in ölümünün 14. yılında bir mesaj yayınladı. Demirkent’in gazeteci ve hukukçu kimliğine vurgu yapılan mesajda, şu ifadelere yer verildi: “Yaygın ve yerel diye ayırmaksızın gazetecilerin birlikteliği için uğraş veren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin önceki başkanlarından Nezih Demirkent, basın sektörümüzün sağduyuyu temsil eden öncü isimlerindendi. Yaşamı boyunca gazetecilerin örgütlülüğünü savundu.

Meslek yaşamını örgütlenmeyi güçlendirmek, Anadolu basınıyla yaygın basın arasındaki ilişkileri sıklaştırmak ve kendi meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni daha çağdaş bir yapıya ulaştırmak için çalıştı.

Gazetecilik mesleğinin belleği olan TGC Basın Müzesi’nin kurulması, Darıca’daki Huzurevi’nin gazetecilere kazandırılması, işsiz gazetecilere kendi olanaklarıyla yayın organlarında yer açması unutulmayacak çalışmalarından birkaçıdır.

Şu sıralarda TBMM’de görüşülmekte olan İç Güvenlik Paketi’nin düşünceyi ifade özgürlüğüne, yurttaşların temel hak ve özgürlüklerine getireceği kısıtlamaları gördükçe aynı zamanda bir hukukçu olan Nezih Demirkent’i anmadan edemiyoruz.

Günümüzde yaşadığımız baskı, sansür, oto sansür ve haber saklama, yayın yasakları gibi halkın bilgi edinme, haber alma kanallarını tıkayan girişimlere gazeteciler olarak direnebiliyorsak; bunu Nezih Demirkent gibi, Abdi İpekçi gibi, Uğur Mumcu gibi ustalarımıza borçluyuz. Ve bu direniş haber özgür kalana kadar, gazetecilik mesleği evrensel ölçülerde yapılabilir hale gelene kadar sürecektir. Bu düşüncelerle Nezih Demirkent’i bir kez daha sevgi ve özlemle anıyoruz.”