Aralarında çok sayıda gazetecinin de bulunduğu bazı Twitter hesaplarına erişimin mahkeme kararı ile engellemesine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan (TGS) tepki geldi. Yapılan açıklamada, “İdare muhalif twitter hesaplarını yasaklayarak hiçbir nesnel kritere tabi olmadan kısaca keyfilik içinde basın ve ifade özgürlüğünü açıkça ihlal ettiği görülmektedir.” denildi.

Türkiye’de basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü hiçe sayan uygulamaların her gün yeni bir örneğinin görüldüğüne dikkat çeken TGC ve TGS, iktidara muhalif Twitter hesaplarına erişimin mahkeme kararıyla engellenmesinin demokrasiye aykırı olduğuna dikkat çekti. TGC ve TGS’nin ortak açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Türkiye 2015 yılına da yasaklar ülkesi olarak ‘merhaba’ demiştir. Yayın yasaklarıyla başlayan yeni yılda muhalif gazetecilerin ve vatandaşların twitter hesaplarına erişimin mahkeme kararıyla engellenmesi basın ve ifade özgürlüğünden duyulan korkunun yeni bir yansımasıdır.

Basın ve ifade özgürlüğü üç temel ilke üzerinde yükselir.

1. Haberleri öğrenmek, habere ulaşmak hakkı

2. Haber ve fikirleri eleştirmek, yorumlamak hakkı

3. Haberleri serbestçe yayabilmek hakkı

Bu ilkelerin her olayda aynı anda var olması zorunludur. Bir ilkenin idare tarafından engellenmesi o ülkede basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün zedelendiğinin ve hatta basın özgürlüğünün olmadığının açık kanıtıdır. İdare muhalif twitter hesaplarını yasaklayarak hiçbir nesnel kritere tabi olmadan kısaca keyfilik içinde basın ve ifade özgürlüğünü açıkça ihlal ettiği görülmektedir.

Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünden bu kadar korkulan bir ülkede gazetecilik mesleği artık yapılamaz hale gelmiştir.

Türkiye'yi ‘yasaklar ülkesi’ olarak dünya gündeminde tutmak için bu denli çaba gösterilmesi şaşırtıcıdır.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak bir kez daha iktidarı basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü serbest bırakmaya çağırıyoruz.”