Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn’la Türkiye’deki gazetecilerin sorunlarını görüştü. Kuleli, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının ardından 60’dan fazla gazeteciye 100’den fazla dava açıldığını belirtti.

Özgür ve çok sesli bir medya ortamının sadece yasal düzenlemelerle sağlanamayacağını belirten Kuleli, “İşsizlik baskısı altında ve ortalama 500 Avro maaşla çalışan insanlardan basın özgürlüğü kahramanı olmalarını isteyemezsiniz” dedi.

Yolsuzluk haberi yapan gazetecilere açılan davaların ve sosyal medya ağlarındaki hükumet kontrolünün arttığını ifade eden TGS Genel Sekreteri, 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonundan bu yana 60’dan fazla gazeteciye 100’den fazla davanın açıldığını hatırlattı.

HAHN: SENDİKA HAKTIR

Johannes Hahn da, “Aday ülkeler temel işçi haklarına saygı duyulmalıdır. Sendika hakkı temel bir haktır ve sendikaların tüm gazetecileri temsiline izin verilmelidir.” diye konuştu. Hahn, AB ilerleme raporlarına her sene aynı eleştirileri yazmanın içlerine sinmediğini ve bundan sonra TGS ile işbirliğini arttırarak raporlama sistemini gözden geçireceklerini söyledi.

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkanı Mogens Blicher Bjerregård ise, medya çalışanlarının sindirme, şiddet, ekonomik ve siyasi baskılar nedeniyle tüm Doğu Avrupa’da zor durumda olduğunu, EFJ olarak mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.