Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, gazetecilerin sürekli dayanışma içinde olması gerektiğini belirterek, “Meslektaşlarımız öncelikle meslek ilkelerine uygun davranmaları gerekir. Çünkü siyasiler gider, patronlar gider ama gazeteciler hep kalır.” dedi.

TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Uğur Güç, TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, TGC Diyarbakır Temsilcisi Faruk Balıkçı, Diyarbakır’da Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ın öldürülmesinden sonra bir grubun saldırısında yaralanan gazetecileri ziyaret etti. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ile Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’u ziyaret eden heyet daha sonra Ofis semtinde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına DHA Diyarbakır Bölge Müdürü Gurbet Gökçe, DHA muhabiri Mehmet Türk ile saldırıda yaralanan gazetecilerden DHA kameramanı Serdar Sunar da katıldı.

Burada açıklamalarda bulunan TGC Başkanı Alcayto, 7 Haziran’dan sonra çıkan sonuçlar Türkiye’nin çağdaş demokrasi yolunda ilerlemesi için umut vermeye başladığını belirterek, “Düşünce özgürlükleri ve temel hak ve özgürlükler, basın özgürlüğü yeni kurulacak hükümete çağdaş demokrasilerdeki uygulamalar düzeni gelecek ve basın üzerinde bir kabus olan baskılar da sona erecek. Bu umutla güne başladık ama Diyarbakır’dan gelen haber gerçekten bizi çok üzdü.” dedi.

'GAZETECİYE YAPILAN BİR İNSANLIK VAHŞETİ'

Önce mitingde bomba patlatılması daha sonra gazeteci arkadaşlarımızın de hedef alındığı saldırılar gerçekten ileriye dönük endişelerin yeniden ortaya çıkardığını anlatan Olcayto, “Yaralanan arkadaşlarımızı ziyaret ettik. Feci şekilde dövülmüş. Elmacık kemiğine ek yapılacak. Diyarbakır’ın en deneyimli gazetecilerinden biri. Yapılan bir insanlık vahşeti. Yere düştükten sonra da tekmelemişler. Arkadaşlarımızın cinayetten bile haberi yoktu. Birden saldırı olmuş ve hazırlıksız yakalanmışlar. Polisin yetişmesi de geç olmuş. TOMA’lardan çıkıp gelene kadar zaman kaybı olmuş. Diyarbakır’da gazetecilere saldırı ilk değil. İstanbul, Ankara ve İzmir’de gazetecilere saldırı hızla artıyor, provokasyonlar da artıyor. Daha kötüsü de bizim meslektaşlarımızın bir bölümünden kaynaklanan arkadaşlarını ihbar etme, arkadaşlarını hedefe koyma durumu var. Bunu özellikle sosyal medyada çok yapıyorlar. Diyarbakır ve Batman gibi herkesin birbirine tanıdığı ortamlarda bir grubun diğer grubu hedef göstermesi son derece çirkin. Meslektaşlarımızın öncelikle meslek ilkelerine uygun davranmaları gerekir. Çünkü siyasiler gider, patronlar gider ama gazeteciler hep kalır. Dayanışma içinde olun. O ulusalcıymış, o paralelciymiş diğeri PKK’lıymış falan laflarına kulak asmayın. Siz gazetecisiniz. Lütfen dayanışma içinde olun. Her zaman yanınızda olacağız.” ifadelerini kullandı.

TGS GENEL BAŞKANI GÜÇ: ARKADAŞLARIMIZA ÖLDÜRME KASTIYLA SALDIRILMIŞ

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Uğur Güç ise provokasyonun hayat bulduğu bir ortam gördüklerini belirtti. Güç, “Gazeteci arkadaşlara olan saldırıyı gördük. Canan arkadaşımıza öldürülme kastıyla saldırılmış. O kadar insan bir kadına bu eziyeti nasıl yapabilir. Bir kadın olması tamamen yani kınanacak bir durum. Bu arkadaşımızı daha çok önce birçok haber yapmış ve çatışma ortasında kalmış. Bu yaşadığı sözle anlatılacak bir durum değil. Olayla ilgili gözaltına alınanlar olmuştu. Bunlardan biri de gazeteci arkadaşımız Ozan Kılıç’tı. Arkadaşımız 2014 yılındaki bir davadan dolayı gözaltına alınmış. Cuma günü alınması tamamen bir algı oluşturmak için yapıldığını düşünüyorum. Valiliğe gazeteciler üzerinde bu baskının giderilmesini söyledik.“ diye konuştu.