Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), İstanbul Adliyesi'nde saldırı sonucu hayatını kaybeden savcı Mehmet Selim Kiraz olayı ile ilgili Basın İlan Kurumu'nun (BİK) bazı gazetelere ilan vermeme cezasına tepki gösterdi. TGS, Basın İlan Kurumu'nun gazetelere uyguladığı ilan kesme cezasını basın özgürlüğüne vurulan bir darbe olarak nitelendirdi.

TGS yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

''Basın İlan Kurumunun (BİK) gazetelere uyguladığı ilan kesme cezası basın özgürlüğüne vurulan bir darbedir.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın hayatını kaybettiği 31 Mart'taki rehin alma eylemine ilişkin fotoğrafları yayınlayan 39 gazete hakkında 1 ile 12 gün arasında ilan kesme cezası veren Basın İlan Kurumu Yönetimi bu yanlışından bir an önce dönmelidir.

Gazetelerin yaptıkları haberleri, yayınladıkları fotoğrafları Basın İlan Kurumu yönetimine sorması kabul edilemeyeceği gibi, Basın İlan Kurumu'nun da bu konuda cezai yaptırım sahibi olması basın özgürlüğü açısından utanç vericidir.

62. hükûmetin yaptığı baskılar, açtığı davalar ve akreditasyon uygulamaları yetmezmiş gibi Basın İlan Kurumu'nun hükûmet silahşörlüğüne soyunması, kendi görev ve sorumluluklarının dışında hareket etmesi aba altından sopa göstermektir.

Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak Basın İlan Kurumu yöneticilerini bu uygulamadan vazgeçmeye, kendi işlerini yapmaya çağırıyoruz. ''