Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ile Çelik-İş Sendikası arasında 5'inci dönem toplu iş sözleşmesi imzalandı. Üç yıllık sözleşmenin 2015 yılı ikinci 6 aylık dönemini kapsayan ilk zam yüzde 7, 2016 yılı ilk 6 ayını kapsayan ikinci dönem zammı yüzde 5 olarak belirlendi. Toplu iş sözleşmesi hediyesi olarak tüm çalışanlara bir defaya mahsus bin 550 lira ek ödeme yapılacak.

Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş. ile Çelik-İş Sendikası arasında 5'inci dönem toplu iş sözleşmesinin imzalanması için THY Genel Müdürlük binasında tören düzenlendi. Törene THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Teknik A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Karaman ile THY ve Sendikadan temsilciler katıldı.

Konuşmasında İlker Aycı'ya hitabeden Mahmut Arslan, "İmzalayacağımız toplu iş sözleşmesinden sonra yaşayacağımız süreçlerde siz diyeceksiniz ki iyi ki burada Hak-İş var. Biz de diyeceğiz ki iyi ki biz Türk Hava Yolları Teknikteyiz. İnşallah Türk Hava Yollarının diğer alanlarında da olmak isteriz." dedi. İlker Aycı'nın ilk kez THY Yönetim Kurulu Başkanı olarak bir sözleşme sisteminin muhatabı olduğunu belirten Arslan, "Kolay bir iş değil. Sendikacılarla yanyanasınız hep. Böyle bir ön yargı var. Acaba sendika nereden birşey yapacak, nereden birşey götürecek endişesi de taşıyordu ama son görüşmemizde de gördük ki biz aslında iki rakip değiliz. İki kardeşiz. İki ortağız." dedi.

Sendika müzakere sürecinin çok yapıcı ve çok çetin geçtiğini belirten İlker Aycı ise "İşçilerimizin, çalışanlarımızın, teknisyenlerimizin haklarının sonuna kadar masada savunulması adına yapılması gereken ne varsa yapan bir sendikal anlayışı bulduk. Ama aynı zamanda tüm bunları yaparken de çalışma barışını, iş barışını sonuna kadar destekleyen, koruyan, çetin müzakere yapmakla birlikte işletmeyi tehlikeye atmama prensibini de kendilerine şiar edinmiş sorumlu bir sendikacılık anlayışını da masada bulduğumuz için kendilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz." diye konuştu.

Aycı, toplu iş sözleşmelerine genel bakışlarının özetini "Çalışana hakkını teri kurumadan teslim et prensibine dayalıdır." sözleri ile anlattı.

Konuşmaların ardından 3 yıllık toplu iş sözleşmesi, Aycı ve Arslan arasında karşılıklı olarak imzalandı. Sözleşmeye göre 3 yıllık toplu iş sözleşmesine göre 2015 yılının ikinci 6 aylık dönemi için yüzde 7, 2016 yılının ilk 6 aylık dönemi için ise yüzde 5 ücret artışı uygulanması öngörülüyor. Devam eden 6 aylık dönemlerde ise enflasyon artışına yüzde 0.5'lik bir ek ücret artışı yapılacak.

Yapılacak ücret artışlarının yanısıra çalışanlara her ay ödenmekte olan sosyal yardım miktarında da düzenleme yapıldı. Buna göre sosyal yardım miktarı, birinci yıl için 390 liradan 485 liraya, ikinci yıl için 485 liradan 550 liraya, üçüncü yıl ise 550 liradan 615 liraya çıkarılacak. Çalışanlara bir defaya mahsus bin 550 lira ek ödeme yapılacak. Bu ek ödemenin 27 Ekim 2015 tarihinde bütün çalışanların hesabına yatırılacağı belirtildi.