Türk Hava Yolları (THY) 17 Şubat 2015 tarihinde Londra'dan İstanbul'a seyahat eden 3 İngiliz vatandaşı genç kız için basın açıklaması yaptı. Açıklamada, bilgi temini konusunda gerekli işbirliğin sürmekte olup soruşturmanın halen devam ettiği belirtildi.

THY basın müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, "17 Şubat 2015 tarihinde İngiltere’den Türkiye‘ye seyahat eden 3 İngiliz vatandaşı genç kız hakkında çıkan haberlerle ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın gerekliliği doğmuştur.

Türk Hava Yolları, ilgili resmi makamlarca talep edilen bilgi temini konusunda gerekli işbirliğini sürdürmekte olup, soruşturması halen devam eden konuyla ilgili medya kuruluşlarından gelen sorulara cevap verememektedir.

Türk Hava Yolları, 12 – 18 yaş aralığındaki genç yolcuların, Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA) kuralları çerçevesinde yalnız seyahat etmelerine imkân sağlamaktadır. Ayrıca, Türk Hava Yolları’nın bu konudaki prosedürleri uluslararası ve ulusal havacılık otoritelerinin uygulamalarıyla ve İngiliz havacılık güvenliği ile ilgili kanunlarla da uyum göstermektedir." denildi.

İngiliz vatandaşları olan 15 yaşındaki Shamima Begum ile Amira Abase ve 16 yaşındaki Kadiza Sultana'nın 17 Şubat 2015 tarihinde İngiltere'nin başkenti Londra'daki Gatwick Havaalanı'ndan THY'nin İstanbul'a düzenlediği bir seferle yolculuk ettiği tespit edilmişti.

THY Genel Müdürü Temel Kotil ve Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, IŞİD örgütüne katılmak amacıyla Suriye'ye geçtiği tahmin edilen bu 3 genç kızın seyahatleriyle ilgili bilgi vermeleri için İngiltere Parlamentosu'na davet edilmişti. Kotil ve Bilgiç, Parlamento İçişleri Komisyonu'nun, 3 genç kızın THY ile yaptıkları seyahat ile ilgili prosedür sorularını 10 Mart Salı günü cevaplaması bekleniyor.