15 Temmuz darbe girişimi sonrası devlette yeniden yapılanmaya giden Cumhurbaşkanı Erdoğan "TİB Kapatılacak" dedi. Peki TİB'in açılımı nedir? TİB paralelci mi? TİB kapatılırsa yerine ne getirilecek? Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı neden kapatılıyor? TİB'de çalışanlar ne yapacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’daki Uluslararası Yatırımcılarla Yüksek Düzeyli Ekonomi toplantısında konuşuyor. Erdoğan’ın gündeminde 15 Temmuz’daki darbe girişimi var. Girişimdeki istihbarat zafiyetine değinen Erdoğan “Darbenin istihbaratının zamanında alınamaması örgütün önce istihbarat teşkilatlarımızı çökertmek istemesinden kaynaklanıyor. İstihbarat örgütleri mecrileri uyarmamış. Uyarmadığı için düşmanlık yapmıştır. Artık güçlü bir istihbarat ağı kurmamız şarttır. Mesela TİB’i (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) kapacağız. Bütün pisliklerin kaynağı orası” dedi.

TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) nedir?

2005 Ağustos'unda kurulmuş ve tümüyle işlevsel olarak 2006 Temmuz'unda çalışmalarına başlamış olan Başkanlık, bugüne kadar Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet ve Jandarma istihbaratının ayrı ayrı birimler ve savcılıklardan aldıkları izinlerle gerçekleştirdikleri telefon dinlemelerini tek merkezden yapmak ile yükümlüdür.

 TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı)

Başkanlık ayrıca 5651 Sayılı Kanun’a göre İnternet içeriğinin izlenmesi/denetlenmesinden ve yargıç, mahkeme ve Cumhuriyet savcıları tarafından verilmiş erişim engelleme kararlarının uygulanmasından da sorumludur. Türkiye dışında barındırılan içeriğe erişimi, idari kararla engelleme yetkisine de sahiptir. Gayriresmî verilere göre 2014 yılında 18 binden fazla site TİB tarafından erişime engellenmiştir. Başkanlığını şu anda MİT kökenli Cemalettin Çelik yürütmektedir.