HATAY (AA) - Yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve farklı dinlerin bir arada barış ve hoşgörü içerisinde yaşadığı Hatay'da, resmi olmayan seçim sonuçlarına göre partilerin milletvekili dağılımında bir değişiklik yaşanmadı.

YSK'dan alınan ve resmi olmayan sonuçlara göre kentte, AK Parti'den 5, CHP'den 4, MHP'den de 1 milletvekili 7 Haziran'daki gibi meclise gitmeye hak kazandı.

Seçim sonuçlarına göre, AK Parti'nin 7 Haziran'da 322 bin 419 oyu varken bu sayı 1 Kasım seçimlerinde 381 bin 158'e çıktı.

CHP'nin ise oyu 7 Haziran da 304 bin 58 iken 1 Kasım'da 311 bin 656'ya yükseldi. MHP'nin ilk seçimde 117 bin 830 olan oyu 106 bin 830'a geriledi. Kentte HDP ise 7 Haziran'da 58 bin 333 oy almışken 1 Kasım'da 61 bin 813'e yükseldi. Türkiye genelinde 80 ilde oy kaybeden HDP, sadece Hatay'da oyunu yükseltebildi. Sonuçlara bakıldığında Hoşgörü Kenti Hatay'da MHP dışındaki büyük partilerin oy oranlarını bir miktar arttırdığı gözlendi.

- Seçim değerlendirmeleri

Hatay Gazeteciler Cemiyeti (HGC) Başkanı Ahmet Yetişen, halkın iradesini sandığa çok güzel yansıtarak böyle bir tablo ortaya çıktığını, bu sonuçların ülkeye hayırlı olmasını diledi.

Yetişen, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 7 Haziran seçim atmosferinin ardından 1 Kasım'da beklenenden farklı bir tablo ortaya çıktığını söyledi.

Bu seçimde kazanan tarafın da bu kadar bir sonuç beklemediğini ifade eden Yetişen, şunları kaydetti:

"Bu seçimde halkımız iradesini kullandı. Böyle taktir etti, buna saygı göstermek lazım. 7 Haziran'da halkımızın rahatsızlıkları vardı. Bu rahatsızlıklarını sandığa iletiler. Yeni bir tablo ortaya çıktı. Fakat bu tablonun sonucunda kendilerine görev verilen partiler birleşemediler. Türkiye sıkıntılı bir döneme girdi. Hükümetsiz kalmadı ama hükumetsiz gibi oldu. Tabii buda bir kaos ortamı yarattı. Artık halkımız, 'Biz kaos istemiyoruz. Biz artık bir hükümet istiyoruz ve ülkemizi barış, kardeşlik içerisinde yaşamak istiyoruz' diye düşünüyor. Farklı bir tablo ortaya çıktı. Saygı göstermek lazım."

Çıkan sonuçlara göre muhalefet parti liderlerinin kendilerini irdelemesi gerektiğini vurgulayan Yetişen, muhalefette lider eksikliği olduğunu belirtti.

İki seçim arasındaki oy oranları arasında büyük bir fark olduğunu vurgulayan Yetişen, "Halkımız iradesini sandığa çok güzel yansıttı ve böyle bir tablo ortaya çıktı. Bu sonuçlar inşallah ülkemiz için hayırlı olur. İlimiz için baktığımızda iktidardaki parti büyük bir atılım yaparak birinci parti geldi. 50-60 bin gibi bir oyu arttı. Bu büyük bir başarı. Demek ki insanımız farklı şeyler bekliyor" diye konuştu.

Büyükşehir belediyesinin muhalefette olması sebebiyle beklentilerin farklı olduğunu belirten Yetişen, 1 Kasım'da muhalefet açısından başarısız bir sonuç alındığını kaydetti.

Yetişen, muhalefet partilerinin aday konusunda beklentilere karşılık veremediklerini söyledi.

- AK Parti

AK Parti Hatay İl Başkanı Ahmet Atıç ise açıklamasında 1 Kasım'da Hatay'da ve ülke genelinde AK Parti'nin millete hizmet noktasında çok ciddi teveccüh kazandığını belirtti.

Atıç, milletin kendilerine verdiği teveccühü boşa çıkarmayacaklarını ve millete hizmet için mücadele edeceklerini söyledi.

Kendilerinden beklenen sorumluluk ve yükün farkında olduklarının altını çizen Atıç, şöyle devam etti:

''Bu ağırlığın ne kadar kıymetli olduğunu çok iyi biliyoruz. Bunu inşallah en iyi şekilde millete hizmet noktasında yansıtacağız. 7 Haziran seçimlerine baktığımızda bütün partilerin ortak tek bir hedefi vardı. O da 'AK Parti tek başına iktidar olmasın' idi. Ancak 7 Haziran'da tek başına iktidara gelmemesinin bir sonuç olmadığı, bir kazanım olmadığı tüm milletimiz tarafından bir kez daha görüldü ve millet o feraset çizgisiyle, engin terazisiyle AK Parti'ye tek başına iktidar olma görevini verdi. Ben bugün şunu ifade etmek istiyorum. Sadece AK Parti kazanmadı. Aslında bugün Türkiye, demokrasi ve milli irade kazandı.''

Atıç, milletin kendilerine yüklendiği zor ve ağır görevi layıkıyla yürüteceklerini ve tüm kesimlerle kucaklaşmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

- CHP

CHP Hatay İl Başkanı Ertuğrul Gün de 1 Kasım seçimlerinden partilerinin 7 Haziran seçimlerine oranla Hatay'da az oy kaybetmesine rağmen Türkiye genelinde yarım puan oy artırarak milletvekili sayılarını artırdıklarını söyledi.

Gün, 1 Kasım seçimlerinden kazanan kimsenin olmadığını, kaybedenin ise Türkiye olduğu sözlerini yeniledi.