TMMOB üyesi bir grup, Kadıköy İskele Meydanı’nda 'Kentlerimizin, Kıyılarımızın, Doğal Yaşam Alanlarımızın Talan Edilmesine İzin Vermeyeceğiz' konulu bir basın açıklaması yaptı. AK Parti hükümeti aleyhine sloganlar atan grup, meydandan geçen vatandaşlara da broşür dağıttı. 

Grup adına basın açıklaması yapan TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Solmaz, ”Kentlerimizin, kıyılarımızın, doğal yaşama alanlarımızın talan edilmesine izin vermeyeceğiz. Siyasal iktidar, son torba yasalarla kamusal alanlara el koyma ve rant süreçlerinin önündeki son engelleri de kaldırma hazırlığında. AKP iktidarının gündeme getirdiği son iki yasa imar, yapılaşma, meslek alanları ve çalışma hayatında önemli değişiklikler getiriyor. Toplamda 24 yasa değişiklik öngören taslaklarla ekonomik süreklilik adına öncelikle inşaat sektöründeki düzenlemelerle rant sağlamak isteniyor.” diye konuştu.

Yapı kuruluşlarının yapısının değiştirildiğini belirten Solmaz, şunları dile getirdi: “Yapı denetimi alanı, özel projeler denetim kapsamı dışına çıkarılıyor. Yapı denetim kuruluşlarının yapısı değiştirilerek yıkım, her türlü proje, yapı denetimi ve hatta işveren adına iş takibi yapabilecek teknik müşavirlik kuruluşları ile meslek alanlarında teklleşme yaratılıyor. Mühendislik projeleri olmadan yapı ruhsatı düzenlemesinin önü açılıyor.”

Torba yasa ile rantın önündeki son engelin de kaldırıldığını vurgulayan Solmaz, “Bu torba yasalarla doğal ve tarihi sit alanları, ormanlar, meralar, milli parklar ve kıyılar yapılaşmaya açılabilecek. Kentlerdeki eğitim ve sağlık alanları, parklar ve hatta mezarlıklar özelleştirilebilecek. İmar hakkı transferi getirilen vatandaşların tapulu mülklerine para ödenmeden el konulabilecek. Kısacası AKP Torba Yasa ile kentsel rantı tek merkezden yandaşlarına dağıtmak üzere parası olana imar hakkı getiriyor.” açıklamasını yaptı. Grup, açıklamanın ardından alandan ayrıldı.