Bursa’da, işçilerin zam talebiyle Reanult’ta başlattığı, ardından TOFAŞ, Coşkunöz ve bugün de MAKO Fabrikasına yayılan isyan devam ediyor. Sabah saatlerinde fabrikaya gelerek işçilerle konuşan TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu, işçilerden eylemlerini bitirerek yarın iş başı yapmalarını, 3 günlük süreci unutacaklarını söyledi. Ancak işçiler, ‘eyleme devam’ devam kararı aldı.

TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu’nun bugün sabah fabrikaya gelerek işçilerle görüşmesi heyecana neden oldu. Sorunun çözüleceği ümidine kapılan işçiler, görüşmeden bekledikleri sonucu alamadı. Cengiz Eroldu, fabrika bahçesinde bekleyen işçilere hitap etti, ancak çalışanları ikna edemedi. Eroldu’nun konuşmasının ardından dışarıda bekleyen işçilere açıklamalarda bulunan işçilerden İbrahim Gürkan, eyleme devam edeceklerini açıkladı.
Gürkan, şunları söyledi: “CEO geldi açıklama yaptı. Biz ona taleplerimizi o da bize beklentilerini söyledi. Biz bunları CEO’dan beklemiyorduk, beklentilerimizin karşılığını istiyorduk. Ama o öyle yapmadı, biraz ılımlı yaklaştı. Sakin olun, hiçbir maddeyi kabul etmedik. 3 gündür mücadele ediyoruz. İstişare yapmadan karar almamız söz konusu olamaz. CEO’nun dediği şu, ‘yarın sabah buraya gelin, hukuki işlemleri başlatmaya gerek kalmadan, 3 günlük süreci unutalım, gelin işinizin başına dönün. Biz de hiç bir şey olmamış farz edelim. Maaş konusunda yapamayacağım şeylerin sözünü veremem’ diyor. Sendika konusunda da ‘yetki sizin elinizde, ona müdahale edemeyiz’ diyor. Durum bu. Bu konuda bizim sabit fikrimizden ekstra yapmak istediğiniz bir şey varsa yapalım. Devam mı edelim, yoksa yarın iş başımı yapalım?”

Gürkan’ın sorusu üzerine, ”Ölmek var, dönmek yok” şeklinde slogan atan işçiler, eyleme devam kararlarını açıkladı. İşçilerden Nihat Çekinkaya, 3 gündür gece gündüz fabrikanın önünde yattıklarını belirterek, “İşçinin derdi büyük, işçi haklı. Hakkını arıyor. Tek derdimiz emeğimizin karşılığını almak. Yasadışı bir işimiz yok. Ekmeğimizin karşılığını istiyoruz.” dedi.

“TORUNLARIMLA BERABER ÜÇ GÜNDÜR BURADAYIM”

8 yıldır TOFAŞ çalıştığını söyleyen Zeki Kırlak ise Cuma’dan beri iş durdurma eylemi yaptıklarını hatırlatarak, yönetimden isteklerini alana kadar eyleme devam edeceklerini kaydetti. Torunları ile birlikte fabrika içindeki oğlu Halil Yalçın’a destek vermeye gelen anne Rabia Yalçın da, “Üç gündür burada yatıyorum. Torunlarımla beraberim. Sonuna kadar buradayım. Maaşlara zam istiyoruz.” diye konuştu.