Tokat Şah-ı Merdan Alevi Bektaşi Derneği tarafından düzenlenen ‘Oruç Açma’ programında birlik, beraberlik ve kardeşlik konuşuldu. Dernek Başkan Yardımcısı Erdoğan Demir, “Gönüllerimizde matem hüznünü yaşadığımız bu günlerde bir araya gelerek kardeşliğimizin kuvvetlenmesini tesis ediyoruz.” dedi.

‘Muharrem Ayının Matemi, Ehli Beyt Sevgisi-Sevdası Etrafında Birlik ve Dirliğimiz İfadesi’ temalı ‘Oruç Açma’ programı düzenlendi. Selvi Düğün Salonunda yapılan programa CHP Tokat Milletvekili Adayları Kadim Durmaz, Av. Melih Yardımcı, Şafak Bayındır, CHP il yönetimi, Atatürkçü Düşünce Derneği Tokat Şubesi Başkanı Cemal Güneş, Turhal Cemevleri Dedesi Hami Özev (Gülami Dede), Yusuf Kocaman, Yunus Özel dedeler, Cem Vakfı Ankara Şubesi Başkanvekili Cüneyt Çiçek ile birlikte çok sayıda Tokatlı birlikte oruçlarını açtı.

Tokat Şah-ı Merdan Alevi Bektaşi Derneği Başkan Yardımcısı Erdoğan Demir yaptığı açılış konuşmasında, “Gönüllerimizde yas-ı matemin hüznü, kalplerimizde inancımızın coşkusu, dillerimizde niyazlarımızın öne çıktığı bu günlerde inancımızdan, tarihimizden ve toprağımızdan devraldığımız hak ve özgürlük, barış, birlik ve dirlik mücadelemizi aynı sofralarda bir araya gelerek, sinelerimizi birbirimize açarak, tarih boyu kanayan bir yara olan yasımızı tutarak, Ehl-i Beyt ve İmam Hüseyin yolunun âşıkları olarak sürdüreceğiz ve sürdürmeliyiz.” dedi.

Programda Tokat Şah-ı Merdan Alevi ve Bektaşi Derneği yönetim kurulu üyesi Turhal’ın halk ozanlarından Arif Güner kendi yazdığı deyişi okuyarak İmam Hüseyin’i ve Kerbela’yı andı.

Turhal Cemevleri dedesi Gülami Dede’nin yaptığı Lokma Duası ile başlayan programda Yusuf Kocaman Dede'nin Peygamberimiz Muhammed Mustafa(sas) ve Ehl-i Beyt için yazılmış deyişlerle Alevi yol ve erkânını anlattı.

Programda 'İmam Hüseyin’in Yolunda Geçmişten Günümüze İman ve Özgürlük Sevdası' konulu bir konuşma yapan Tokat Şah-ı Merdan Alevi Bektaşi Derneği Başkanı Mahmut Elmastaş da, İslam kelimesinin anlamının barış olduğunu, barış dini olan İslam’ın insanlığın ortak atası Âdem peygamberden başlayıp Peygamberimiz Muhammed Mustafa ile insanlara güven, huzur, birlik gibi evrensel ve insani değerler ile yaşamayı öğütlediğini söyledi. Elmastaş şöyle konuştu: “İslam’ın insanların kardeşlik, barış, mutluluk içinde yaşamasının kendi menfaatleri ile uyuşmadığını gören Yezid ve Yezid düşüncelilerin İmam Hüseyin ailesi ve arkadaşlarına yaptığı zulüm ve katliamın karşılığı barışı, kardeşliği, huzuru, insanlığı bitirme savaşıdır. Kerbela bu yok etmeye bir duruştur. Kerbela bir iman ve barış sevdasıdır. Biz Ehl-i Beyt sevdalıları İslam (barış), iman ve insanlık mücadelesi için Kerbela’yı anıyor, yaşıyor ve yaşamaya çalışıyoruz. Buradan hareketle barış yaşayacak, kardeşlik daim olacak diyoruz.”

Programda İmam Hüseyin ve Kerbala şehitleri için deyiş ve mersiyeler okunda, niyazlarda bulunuldu.