Bafra Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Toker, ilçede yaklaşık 130 bin dönüm arazide çeltik ekimi yapıldığını, rekoltenin ise 80 bin ton beklendiğini belirtti. 1 ton çeltiğin maliyetinin 1.60 lira olarak belirlendiğini anımsatan Toker, alım fiyatını 2 lira olarak beklediklerini açıkladı.

Toker, yaptığı açıklamada, "Çeltik fiyatlarının 2 lira altında satılması durumunda üreticimiz zarar edecektir. Bu da gelecek yıl Bafra Ovası'nda bu ürünün ekilmemesi anlamına gelmektedir. Bu sene iklim koşullarının iyi geçmesi nedeniyle verimin dönüm başına 800 ile 900 kg arası çeltik ürün bekliyoruz. Ben buradan özellikle üreticilerimize şunu söylemek istiyorum. Çeltiğimizi değerinde satabilmek için rutubetini yani nemini 14 veya 15 olması için muhakkak kurutma makinelerinde kurutarak randımanını artırmalıyız." dedi.

"BİLMEDİĞİNİZ VE TANIMADIĞINIZ KİŞİYE ÜRÜNLERİNİZİ VERMEYİN”

Çeltiğin pazarlanması konusuna da değinen Toker, “Bölgemizde, çeltikte pazarlama sorunu yaşanmıyor. Fakat ilçemizde geçmişte üreticilerimiz bazı tüccarlara ürünlerini kaptırdılar. Ellerinde evrakları olduğu halde Ticaret Kanunu'na göre tüccar iflas ettiğini açıkladığı için ürünlerinin parasını alamadılar. Bundan ötürü üreticimiz çok zor günler yaşadı. Buna benzer olayların yeniden yaşanmaması için bilmediğiniz ve tanımadığınız firmalara ürünlerinizi vermeyin." şeklinde üreticileri uyardı.

Başkan Toker, TMO yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerde çeltik ürününü depolamaya uygun depo bulduklarında bu sezon ürün alımı yapacaklarını, ürün fiyatlarının dengede tutulmasını sağlayacaklarını belirtti.

Toker, lisanslı depoculuk için çalışma başlattıklarını, konuyla ilgili kurumlar arası yapılan görüşmelerin olumlu yönde geliştiğini, çok kısa bir zamanda Bafra'ya tahıl depolarını kazandırmayı planladıklarını sözlerine ekledi.