İzmir'in Çiğli ilçesi Evka-5 Mahallesi'nde, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan binalardan bazılarının heyelan riski sebebiyle boşaltılmasına karar verildi. Binalar oturanlar, evlerinin her an yıkılacağı korkusu içinde. Geceleri rahat uyuyamadıklarını dile getiren vatandaşlar, protesto gösterisi düzenledi. Binaların etrafındaki istinat duvarlarının yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, apartmanlardan sürekli depremi andırır sesler geldiğini söylediler. Ne hükümetin ne de belediyelerin kendileriyle ilgilendiğini ifade eden vatandaşlar, oturdukları binaların etraflarında oluşan derin yarıkları gösterdi. Bölgedeki toprak kayması sebebiyle bina, yol ve istinat duvarlarında derin çatlaklar oluşmuş durumda.

TOKİ tarafından 2010 yılında yaptırılan konutlarda, ciddi şekilde heyelan tehlikesi bulunuyor. Buralarda oturanlar, yaklaşık 10-15 gün önce binalarının çevresinde başlayan toprak kayması sebebiyle rahat uyuyamıyor. Bloklardan üçünde tahliye kararı verildi. Vatandaşlar ise gidecek yerleri olmadığı için hala evlerinde oturuyor. Tahliye karar verilen ve verilmeyen binalarda oldukça derin çatlaklar oluşmuş durumda. Ayrıca binaların çevresindeki istinat duvarları da yıkılmak üzere. Yollarda kalkmalar ve patlamalar yaşanıyor.

TOKİ konutlarında yaşayan vatandaşlardan Abdürrezzak Kortak, binalarda ve bölgedeki toprak kaymalarının 10-15 gün önce başladığını söyledi. Yollarda, çocuk oyun alanlarında, binalarda derin yarıklar oluştuğunu aktaran Kortak, “Belediye, çocuk oyun alanındaki oyun aletlerini, tehlike var diye kaldırdı. TOKİ bize ev verdiğinde çok sevinmiştik, ömrümüzde bir ev sahibi olacağız diye ama şimdi binalarda ciddi tehlike var. Üç blokla ilgili tahliye kararı verildi. Biz ne yapacağımızı bilemiyoruz. Yetkililerin bu sorunu çözmesi gerekiyor. Tehlike içinde yaşıyoruz.” dedi.

Hıdır Serne de TOKİ yönetiminin bölgedeki toprak kaymasını kendilerinden gizlediği yönünde duyumlar aldığını söyleyerek, “İki üniversitede toprak analizi yapılıyor. Sonuçlarını bekliyoruz ama burada en küçük bir depremde bile bizim evlerimiz yıkılabilir. Eğer birine bir şey olursa bunun hesabını kim verecek? Burayla ilgili bir an önce tedbir alınmalı.” dedi.

'GECELERİ UYUYAMIYORUZ'

Geceleri uyuyamadıklarını, evlerden depreme benzer sesler geldiğini dile getiren vatandaşlar, yetkililere seslerini duyurmak için TOKİ blokları önünde toplandı. Alkışlarla yetkilileri protesto eden vatandaşlardan biri de şunları söyledi: “Akşamları artık biz yatamıyoruz korkudan. Var mı böyle bir şey? İnsanların sinirleri bozuk. Bu kadar olmaz. Burada ciddi heyelan tehlikesi var, her an bir bina yıkılabilir. Bizim sorunumuz çözülmezse gerekirse toplanıp Ankara'ya, Meclis'e yürüyeceğiz. Okuldaki öğrencilerin bir tanesine bir şey olursa ne olacak? Tepede vinç çalışıyor, öğrenciler altında tenefüse çıkıyor. Bize ev verdiyse bedava vermedi, bu insanlar tek maaşla ev sahibi olmaya çalışıyor. Bu kadar duyarsızlık olmaz. Kiraya çıkamıyoruz, çünkü bir yandan evin kredisini ödüyoruz. Aylık ödemelere gelince, bir gün geç kalınca para istemesini biliyorlar, her gün sıkboğaz edip arıyorlar ama hizmet vermiyorlar. İstinat duvarları çatlamış vaziyette, biz bu çocukları dışarı çıkaramıyoruz. Bizim derdimiz can derdi. O parti, bu parti diye, devletinmiş, yok belediyeninmiş değil. Bundan en büyük korkumuz, bu işin seçim sonrasına kalması. Sonraya kalırsa ve o arada binalardan biri yıkılırsa ne olacak? Benim evimde çatır çatır sesler geliyor, gündüz duyulmuyor ama gece duyuluyor. Deprem oluyor gibi sesler geliyor. Yönetime gittim, asansördendir deyip yolladılar. Hangi yüzle gelip bu kadar insandan oy isteyecekler? Biz oy vermeyeceğiz.” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Bölgede yapılan incelemelerin ardından, konutların bazılarının bir an önce geçici olarak boşaltılması gerektiği yönünde apartman girişlerine uyarı yazısı asıldı.