Aydın’da bir dizi incelemelerde bulunan KESK MYK üyeleri, Eğitim-Sen’de basın açıklaması yaptı. KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak, sözleşmelerde yetkili sendikanın, hükümetin tarafını tutarak kamu çalışanlarının zararına çalıştığını söyledi. Kamu çalışanlarının bir yıllık bin TL kaybı yanında enflasyon farkının da ortadan kaldırıldığını söyledi. Dershaneler konusuna değinen Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca ise iktidarın dershaneler üzerinden bir kesime siyasi linç uyguladığını belirtti.

Eğitim-Sen Aydın Şubesi’nde basın açıklaması yapan Genel Sekreter Toprak, yetkili sendikaya yüklendi. Yetkili sendikayı, memurun cebindeki parayı alıp hükümetin cebine atmakla suçlayan Toprak, “Yetkili sendika ile AKP hükümeti arasında kapalı kapılar ardında yapılan bu sözleşme, kamu çalışanlarına ihanet sözleşmesi olarak bizim tarafımızdan değerlendirilmektedir. Geniş kamu emekçileri tarafından da böyle bakılmaktadır. Bir sendikanın en önemli işlerinden birisi, bir toplu sözleşme yapmaktır. Görevlerinden birisi de kamu emekçilerinin ekonomik ve sosyal yaşamlarını iyileştirme noktasında bir tutum sergilemesidir. Memur-Sen öyle bir anlaşma yapmıştır ki hükümetin verdiği tekliften daha düşük bir teklife imza atmıştır. Aynı zamanda yıllardır aldığı enflasyon farkını da bu toplu sözleşmeyle birlikte ortadan kaldırmıştır. Bu toplu sözleşmede, sadece enflasyon farkı açısından değerlendirdiğimizde bir kamu emekçisinin bir yıllık kaybının bin TL olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla 3 milyon kamu emekçisi olduğuna göre 3 milyon kere bin TL’yi Memur-Sen, kamu emekçilerinin cebinden alıp hükümetin cebine aktarmıştır. Belki de kaçak sarayın temelleri de bu parayla atılmıştır diyebiliriz. Önümüzdeki süreçte neler talep ediyoruz dersek, insanca yaşayacak bir ücret talebimiz, en öncelikli talebimizdir. Ek ödemelerin emekliliğe yansıması, vergi dilimlerinin yeniden düzenlenmesi, olmazsa olmazımız hükümetin bize savaş ilanı gibi değerlendirdiğimiz iş güvencesinin ortadan kaldırılmasıdır. Bu konuda bir tavizimiz kesinlikle olmayacaktır. Bu anlamda iş güvencesini sahipleneceğiz.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, müdürlere olduğu gibi müdür yardımcılarına da kıyım uyguladığını, hükümetin sendikasının diğer sendika üyelerine baskı uyguladığını söyleyen Genel Başkan Karaca ise kamu idarecilerinin de siyasi iktidarın personeli gibi davrandığını iddia etti. Seçim sürecinde Aydın’da da bazı kamu kurumlarının, düzenlediği toplantılarda AK Parti adaylarına propaganda yaptırdığını öne süren Karaca, “Milli Eğitim müdürlüğü uygulamalarının da artık hepimizi kapsayacak uygulamalar olmaktan çıkıp bir siyasi partinin temsilcisi gibi davranan işleyişe dönüştüğüne tanık oluyoruz. Geçtiğimiz günlerde Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Anneler Günü dolayısıyla toplantı düzenliyor. Burada okul müdürlerini, çıkardığı yazıyla davet ediyor ama orada Anneler Günü işlenmekten çok AKP’nin, siyasi iktidarın milletvekili adayları çağrılarak orada siyasi bir propagandaya dönüşüyor. Buna benzer uygulamaların arttığı bir süreç içindeyiz. Tabii ki bunlar suçtur. Kurum temsilcileri, Milli Eğitim müdürlüğü ya da kurum müdürlükleri, toplumun kesimlerine hitap etmesi gereken ve eşit durması gereken mevki ve makamlardır. Bir siyasi partinin temsilcisi gibi çalışmak, işyerlerinde, okullarda iş barışını, genel olarak da Aydın’da çalışma barışını bozacaktır. Toplumu kutuplaştırma konusunda gerçekten bir biçimiyle yönlendirecektir. Böyle bir sürecin içerisinde hiç kamu görevlisinin olmaması gerekir.” şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, dershanelerin dönüşümüyle ilgili olarak bazılarına ruhsat verilmeyeceğini açıklamasını da bir soru üzerine değerlendiren Karaca, “Bakanlığın yaptığı uygulama, her iki konuda da eksik ve yanlış. Siyaseten müdahalenin, tartışma zemininin bu müdahale çerçevesinde yürümesinin ötesinde bir anlamı yok. Siyaseten toplumun değişik kesimlerine daha önceden nasıl yönelimler yapılmışsa bu dönemde de dershaneler üzerinden siyasi linç yönelimi olduğunu görüyoruz. Onun dışındaki yaklaşımlar tamamen bir karmaşa.” ifadelerini kullandı.

Eğitim-Sen Aydın Şube Başkanı Ali Gün’ün de hazır bulunduğu basın açıklamasına SES MYK Üyesi Belkıs Yurtsever, KESK Mali Sekreteri Ramazan Gürbüz, Tarım Orkam-Sen MYK Üyesi Zeki Oymak ve Tümbel-Sen MYK Üyesi Mümtaz Başar da katıldı.