İzmir'in Torbalı Ticaret Odası (TTO), KOSGEB Güney Bölge Müdürlüğü, Torbalı Kaymakamlığı ve İş-Kur tarafından düzenlenen "Uygulamalı Girişimcilik" eğitiminin ardından dün sertifikalar dağıtıldı. Düzenlediği girişimcilik kurslarıyla bu alanda İzmir birincisi olan Torbalı ilçesinde, son iki yılda altı tane kurs açıldı ve bunları bitiren 180 kişi, işyeri açmaya almaya hak kazandı.

Girişimcilik rekortmeni ilçede bugüne kadar 16 girişimci, KOSGEB'den aldığı destekle işyerini açtı. TTO'daki törenle 60 kişi daha sertifika aldı. Dünyada girişimcilik kurslarından iş hayatına atılma oranının yüzde 5 olduğunu kaydeden KOSGEB Güney Bölge Müdürü Mustafa Çanakçı, "Torbalı'da ise bu oran yüzde 10. Torbalı, girişimcilik eğitimi sonucunda kursiyerlerini iş dünyasına katmada, dünyanın iki katı başarı elde etmiş durumda." dedi. TTO Başkanı Abdulvahap Olgun ise, "Orijinal ve farklı fikirlerini getirin, devletten desteği kapın." dedi.

DÖRT YILDA 180 KURSİYER

TTO, İş-Kur ve KOSGEB Güney Bölge Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle iki ay önce başlayan 2015 yılının ilk uygulamalı girişimcilik kursu sona erdi. İki sınıfın oluşturulduğu kursta, 60 kişi eğitim gördü. Eğitmen Mehmet Billoer tarafından verilen eğitimler kapsamında kursiyerler daha çok risk alma, yenilikleri yakalama, fırsatları değerlendirme ve bütün bunların hayata geçirilmesi konusunda bilgilendirildi. Kursu tamamlayanlar, 30 bin lirası hibe olmak üzere 100 bin liralık kredi almaya da hak kazanıyor.

Bugüne kadar altı tane kurs açtıklarını ifade eden TTO Başkanı Olgun, bu kurslarda 180 kişinin eğitim görüp sertifika aldığını belirtti. Sertifikalı kursiyerler arasından 13 kişinin, destek alıp işyerlerini açtığını ifade eden Olgun, "Üç üyemiz, dün KOSGEB kuruluna girdi ve onayı aldı. Gelecek hafta cuma günü, KOSGEB destekli bir işyerini daha açacağız. Oda olarak, kursiyerlerimize proje yazma konusunda da gerekli desteği veriyoruz. Bizler hazırız, iş planlarını getirin ve fikirlerinizi tartışalım. Açılan her işyeri bizleri heyecanlandırıyor, çünkü ekonomiye ve işsizlik sorununun çözümüne bir katkıdır." dedi. Toplantıda konuşan Kaymakam Memük ise bu kursların devam edeceğini belirtip yeni işyerlerinin açılmasını arzu ettiklerini kaydetti.