Trabzon’un Akyazı mevkiinde bir ev inşaatının istinat duvarının çökmesi sonucu meydana gelen toprak kayması üzerine başlayan Trabzon-Samsun kara yolundaki ulaşım sorunu üçüncü günde devam ediyor. Ekipler, göçük meydana gelen bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalar nedeniyle kara yolunun Samsun-Trabzon şeridi ulaşıma kapalı tutuluyor.

Trabzon’dan Samsun istikametine ulaşım Akyazı Spor Komleksi içerisinden stabilize yoldan sağlanıyor. Araç yoğunluğu nedeniyle ulaşımda güçlük yaşanıyor. Yolu kullanan araç sürücüleri ise olayın üzerinden 3 gün geçmesine rağmen yolun ulaşama açılmamasına tepki gösteriyor. İnşaat ve jeoloji mühendisleri de meydana gelen göçük olayıyla ilgili yerel yönetimleri suçluyor.

İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Yaylalı, istinat duvarı çökmesiyle sonuçlanan olayla ilgili sorumluluğun yerel yönetimlerde olduğunu söyledi. Karadeniz bölgesinin topoğrafik yapısı nedeniyle istinat duvarları, şev iyileştirmeleri ve iksa yapılarının sağlıklı bir şekilde yapılmasından sonra yapılaşmaya müsait hale geldiğine dikkat çeken Yaylalı, “Ama nedense yapıları ruhsatlandırırken, yapının yerinde sağlıklı bir şekilde bulunmasını sağlayacak diğer yapıları (özellikle istinat duvarlarını) proje ve ruhsat işlemlerinin ve dolayısıyla denetimin dışında tutuyoruz. Bu uygulama bu şekli ile devam ettiği sürece biz daha çok istinat duvarı çökmesi, devrilmesi veya kayması ile karşılaşır ve kötü sonuçlar doğurmaması için dua ederiz. Bilim, teknik ve mevzuat bu kadar açık iken, bunun uygulanmasından imtina edenler, bu ve bundan sonra olacaklardan da sorumludur. Mevzuatta bu yapıların ruhsatlandırılması belirtilmiştir. Yani herkesin istediği şekilde istinat duvarı yapması mümkün değildir. İnşaat mühendisleri tarafından hesapları yapılmış ve projelendirilmiş, ilgili yerel yönetimler tarafından ruhsata bağlanmış, yapı denetim firmalarınca yerinde hassas bir şekilde denetimi yapılmış, hiçbir duvar risk oluşturmayacaktır. Yeter ki yerel yönetimler bu konuda hassasiyeti elden bırakmasınlar.” dedi.

"KİTLESEL HEYELANIN HABERCİSİ"

Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Rıdvan Yanık da Karadeniz bölgesinin sahip olduğu jeolojik, jeomorfolojik ve iklim özellikleri nedeniyle potansiyel heyelan havzası olduğuna dikkat çekti. Akyazı Mahallesi'nin kuzey yamaçlarının da topoğrafik olarak oldukça aşırı dik ve yüzeyde yer alan jeolojik birimlerin, jeoteknik açıdan oldukça zayıf dayanımlı birimler olduğunun bilindiğini ifade eden Yanık, mevkinin heyelan potansiyelinin varlığına dikkat çekti.

İstinat duvarının çökmesiyle meydana gelen son olayın kitlesel bir heyelan olmadığına işaret eden Yanık, ancak olabilecek kitlesel heyelanların habercisi olduğunu vurguladı. Yanık, “Tüm Akyazı yamacı dikkatlice incelendiğinde aşırı eğim, gevşek zemin, yapılmış ve hala hazırda yapılmakta olan inşaatlardan dolayı, yapılan kazılara bağlı olarak oluşturulan suni şevler ve ayrıca mevcut tünel inşasından dolayı yapılan patlatmalı kazıların titreşimleri, olası bir heyelanı tetikleyebilecek önemli etkenlerdir. Dolayısıyla bu alanda heyelan riskinin çok fazla olduğu kesinlikle göz ardı edilmemelidir.

Bu nedenlerden dolayı, özellikle Akyazı kuzeyinin jeolojik ve topoğrafik nedenlerden dolayı potansiyel heyelan alanı olduğu göz önünde bulundurularak, bu bölgede yapılacak herhangi bir mühendislik yapısı öncesi, yetkililerin sahanın yer bilimleri açısından detaylı olarak incelenmesini, yapılacak olan her türlü yapılaşma öncesi zemin etütlerinin (Jeofizik+Jeoloji+Jeoteknik) yaptırılmasını ve denetlenmesini, yerleşim yeri uygunluk çalışmalarının yaptırılmasını, gerekli ve zorunlu tedbirleri alınmasını ve bunlara uyulmasının da zorunlu hale getirilmesini sağlamaları ve takip etmeleri gerekmektedir.” uyarısında bulundu.