Trabzon’daki sivil toplum kuruluşları (STK), Meclis’ten çıkartılmaya çalışılan iç güvenlik yasa tasarısını 'Polis devleti değil, hukuk devleti istiyoruz' sloganıyla protesto etti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Federasyonu (KESK) ve Eğitim-Sen üyeleri başta olmak üzere, birçok STK’nın destek verdiği protesto eyleminde konuşan KESK Trabzon Dönem Sözcüsü Muhammet İkinci, iç güvenlik yasa tasarısı ile hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve güçler ayrılığının yok edilerek, en temel insan hak ve özgürlüklerinin kullanımının yürütmenin insafına terk edilmeye çalışıldığını söyledi.

Trabzon Postanesi önünde toplanan grup, 'Polis devleti değil, hukuk devleti istiyoruz' ve 'İç güvenlik yasası geri çekilsin' yazılı pankartla Uzun Sokak üzerinden Atatürk Alanı’na yürüdü. Atatürk heykeli önünde basın açıklaması yapan KESK Trabzon Dönem Sözcüsü İkinci, “Türkiye demokrasisi tarihsel bir dönemin eşiğinden geçiyor. İç güvenlik yasa tasarısı adı altında baskı, sömürü, yolsuzluk ve talan politikaları karşısında direnenleri sindirme, toplumu hizaya sokma yasası Meclis’ten geçirilmek isteniyor. Kadın cinayetlerinin yüzde bin 400 arttığı, son 1 yılda bin 570 işçinin öldüğü, resmi rakamlara göre işsiz sayısının 3 milyon 96 bine ulaştığı, milyonlarca işçinin 949 liralık asgari ücrete mahkum edildiği, topluma güvencesizliğin, geleceksizliğin dayatıldığı, eğitim ve sağlık hakkının paralı hale getirildiği düzene razı gelmemiz isteniyor.” dedi.

Kamu güvenliği adı altında AK Parti iktidarının ceberrut yönetim anlayışının tesis edilmek istendiğini ifade eden İkinci, açıklamasında şunları söyledi: “Polise destan yazdıranlar, ‘sık la sık’ diyerek kolluk güçleri ile halkı karşı karşıya getirmek isteyenler, zulüm karşısında direnme hakkını engelleyecek bir sıkıyönetim yasasını yürürlüğe koymak istiyorlar. Açıkça ifade ediyoruz, bu yasa tasarısının insanlık vicdanı nezdinde hükümsüzlüğü çoktan tescillenmiştir. Yasalaştığı taktirde ayrım gözetmeksizin bu topraklarda yaşayan herkes için güvenlik tehdidi oluşturacak, topluma giydirilmek istenen bir deli gömleğidir. Türkiye’ye giydirilmek istenen bu deli gömleğini yırtacağız. En temel hak ve özgürlüklerimizi hiç kimsenin iki dudağı arasına terk etmeyecek, insafına bırakmayacağız.”

Ellerinde 'Bu, Hitler'in bile aklına gelmemişti', 'İç güvenlik yasası demek, iç savaş yasası demek', 'İç savaş hazırlığına karşı sokak eylemi', 'Polis devletine hayır' şeklinde yazılı dövizler taşıyan yaklaşık 200 kişilik grup, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atarak meydana ulaşırken, yürüyüşe Nermin Eyüboğlu isimli yaşlı bir kadın da elinde, “Gençlik sokağı terk etmez” yazılı döviz taşıyarak ve sık sık ıslık çalarak eyleme destek verdi.