Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ramazan Bayramı öncesi ve 3 günlük tatil bilançosunun çok ağır olduğunu, yaşanan trafik kazalarının bayramın tadını kaçırdığını belirtti.

Bendevi Palandöken, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada 15 Temmuz’dan itibaren yola çıkan tatilcilerin karıştıkları kaza haberleri ile yolların adeta kan gölüne döndüğünü ifade etti. Palandöken, geçen yıl 6 günlük Ramazan Bayramı tatili süresince ülke genelinde meydana gelen kazalarda 137 kişi yaşamını yitirdiğini, bu yıl ise 15-16-17 ve 18 Temmuz tarihleri arasında meydana gelen trafik kazalarında sadece polis kontrol bölgelerinde 74 kişinin öldüğünü, 385 kişinin de yaralandığını belirtti.

Palandöken, “15 Temmuz Çarşamba günü meydana gelen 17 kazada 16 kişi ölürken, 145 kişi yaralandı. Arife günü olan 16 Temmuz Perşembe günü 21 kazada 23 kişi öldü, 76 kişi yaralandı. Ramazan Bayramı’nın 1’inci günü olan 17 Temmuz Cuma günü meydana gelen kazalarda 16 kişi öldü, 55 kişi de yaralandı. Bayramın 2’nci günü olan 18 Temmuz Cumartesi günü ise meydana gelen 19 ayrı kazada 19 kişi öldü, 109 kişi yaralandı.” dedi.

'TATİLLERDE KAZALAR YÜZDE 50 ARTIYOR'

Normal zamanda istatistiklere göre ortalama günde 12 kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti: “Bu bayramda günlük ortalama 18 kişiden fazla insan hayatını kaybetti. Bu da kazaların bayramlarda tüm tedbirlere rağmen yüzde ellinin üzerinde arttığını göstermektedir. Bilançonun ağır olması bayramlarında neşesini kaçırıyor. Alınan tedbir ve denetimlere rağmen trafik kurallarına uyulmaması ve aşırı hız sebebiyle 4 günde meydana gelen trafik kazalarında olay yerinde ve polis bölgesinde 74 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hastanelere kaldırılan ağır yaralı vatandaşlarımızın da bir kısmının hayatlarını kaybettiklerini ve jandarma bölgesinde meydana gelen kazaları da düşünürsek beklenenin üzerinde bir kaza ve hayatını kaybeden vatandaşımız var. Kazaların en büyük sebebi ise aşırı hız, yolu tanımamak ve kurallara uymamak olarak görülüyor. Yeni kazaların olmaması ve yeni hayatların kaybedilmemesi için mutlaka kurallara harfiyen uyulmalı ve uzun seyahatlerde toplu taşıma araçları tercih edilmelidir.”