Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın trafik kazaları ile ilgili son 10 yıla ait tuttuğu istatistiklerde trafik kazalarına en çok sürücülerin neden olduğu ortaya çıktı. Detaylandırılan kaza sebepleriyle ilgili bilgide, sürücülerin, araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uyduramadıkları belirlendi. İkinci hata ise kavşaklarda geçiş önceliğine uymamak yatıyor.

10 YILDA 41 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından son 10 yılda meydana gelen trafik kazaları ile ilgili istatistik bilgi hazırlandı. 10 yıl içinde meydana gelen kaza sayısı 10 milyonu aştı. 10 yıl içindeki Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı bölgesinde meydana gelen trafik kazalarında 41 bin 544 kişi hayatını kaybetti. 2 milyon 175 bin kişide yaralandı. 2007 yılındaki trafik kazalarında en fazla kişi yaşamını yitirdi. Bu yıl içinde trafik kazalarında 5 bin 7 kişi öldü. 2005 yılında 4 bin 505 olan trafik kazalarında ölü sayısı ise 2014 yılında 3 bin 524’e geriledi. Hazırlanan istatistiklerde kaza sayısına 2008 yılında uygulamaya konulan tarafların kendi aralarında anlaşmaya vararak tutanak tanzim ettikleri trafik kazaları sayısı yer almıyor.

SÜRÜCÜLER ARAÇ HIZLARINI ŞARTLARA GÖRE AYARLAYAMIYOR

İstatistiklerde sadece polis bölgesinde meydana gelen kazaların sebepleri ile ilgili bilgi de sürücü kusurları birinci sırada. Polis sorumluluk bölgesinde 2014 yılı içinde 338 bin 510 trafik kazası meydana geldi. Kazalarda bin 855 kişi hayatını kaybetti. Kaza ile ilgili belirlenen kusurlar ise, 143 bin 394 kaza sürücü, 16 bin 909 kaza yaya, 673 kaza araç, bin 170 kaza yol ve 676 kaza yolcu kusurundan kaynaklandı.

Sürücü kusurları arasında ilk sırayı ise hız alıyor. Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın 2014 yılı ile ilgili belirlediği sürücü kusurları arasında yer alan nedenler şöyle; Sürücünün araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak. Kavşaklarda geçiş önceliğine uymamak. Arkadan çarpmak. Manevraları düzenleyen genel şartlara uymamak. Doğrultu değiştirmede kurallara uymamak. Kurallara uygun olarak park etmiş araçlara çarpmak.

Yetkililer, trafik kazalarında hayatını kaybeden insan sayısının yüksekliğine dikkat çekerek, özellikle yaz tatili, bayram tatilleri gibi zaman dilimlerinde kaza sayısını arttığına dikkat çekiyorlar. Bu dönemde sürücülerin dikkatli olmasını isteyen yetkililer, meydana gelen kaza sebeplerinde sürücü hatalarının ilk sırada olduğunu ve trafik kurallarına uyulması yönünde çağrıda bulundu.