Anayasa Mahkemesi 13 yıl süren trafik kazasında kazazede vatandaşın hakkının gasp edildiğine hükmetti. Yüksek Mahkeme vatandaşa net 17 bin 300 lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Kaza, 11 Aralık 1997'de İzmir'de meydana geldi. M.A.T.'nın yolcu olarak bindiği şehiriçi minibüs, kepçe ile çarpıştı. Yaralanan M.A.T., 112 Acil Servis ambulansı ile hastaneye kaldırıldı. Yapılan kontrollerde M.A.T.'nın sağ bacak tibia kemiğinin birbirinden tamamen ayrılacak şekilde kırıldığı tespit edildi. M.A.T., bacağındaki sakatlık sebebi ile İzmir 9. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 6 Haziran 2002'de açtığı tazminat davasının 13 yılda bitirilmediğini belirterek Avukatı Ahmet Emir Binici vasıtasıyla 30 Temmuz 2013 günü AYM'e bireysel başvuruda bulundu. M.A.T., yargılamanın makul sürede sonuçlanmaması nedeniyle 100 bin lira maddi, 50 bin lira da manevi tazminata hükmedilmesini talep etti.

ADALETE GÜVEN ZARAR GÖRMÜŞTÜR

Yargılamanın makul sürede bitirmediğine hükmeden yüksek mahkeme, M.A.T.'ya 17 bin 300 lira tazminat ödenmesine karar verdi. Yüksek mahkeme karanının gerekçesinde, "Başvuruya konu yargılamanın on üç yıldır devam ettiği ve bu hususun makul sürede yargılama hakkını ihlal ettiği gözetilerek, anayasal bir hakkın ihlal edildiği açık olan bir yargılama dosyasında, hukuka, adalete ve mahkemeye güven ilkesinin gördüğü zararın devam etmesinin önlenmesi amacıyla, yargılamanın mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırılmasını teminen kararın bir örneğinin ilgili mahkemesine gönderilmesin karar verilmesi gerekir." denildi.

KAZAZEDE VATANDAŞ ARACI ARIZALANDIĞI İÇİN MİNİBÜSE BİNMİŞ

Kaza günü, aracının arızalandığı için şehiriçi minibüse bindiğini belirten 59 yaşındaki M.A.T., "Kaza sonrası bir süre tedavi gördüm. Tedavi sonrasında belirli oranda sakat kaldım. Mahkemedeki yargılama uzun sürünce AYM'e müracaat ettim." dedi.

AYM kararını değerlendiren M.A.T.'nın Avukatı Ahmed Emir Binici ise şunları kaydetti: "Anayasa Mahkemesi M.A.T. hakkında verdiği kararda yargılamanın makul sürede tamamlanmayarak Anayasa’nın 36. maddesinde tanımlanan adil yargılama hakkının ihlal edildiğini, keza bu düzenlemeye paralel Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinin de ihlal edildiğini tespit etmiştir. Bu tür kararlar ile tayin edilen tazminatlar mağdurların gerçek zararlarını karşılamaktan uzak ve fakat hak ihlallerinin tespiti ve yargı mercilerinin yargılamanın seri şekilde bitirilmesi konusundaki çabalarını revize ve teşvik edici bir etkiye sahiptir."