Dünyada ve Türkiye'de trafik kazalarından sonra en fazla çocuk ve bebekler suda boğulma sonucu ölüyor. Türkiye'de her yıl ortalama bin kişi, dünyada ise 350 bin kişi suda boğulma sonucu hayatını kaybediyor.

Çocuk Güvenlik Uzmanı Hayrettin Cebenay, yaz mevsimiyle birlikte suda boğulma sonucu ölüm vakalarının artış gösterdiğini söyledi. Cebenay, deniz, nehir, göl, sulama kanalı, havuza yüzmek ya da serinlemek için girenlerin çoğunun yüzme bilmeden veya can yeleği bulundurmadığı için boğularak vefat ettiğini ifade etti. Cebenay, derin sularda yüzme bilmeyenlerin boğularak ölmesine karşılık, yüzme bilenlerin ise akıntıya kapılma, adaleye kramp girmesi, epilepsi nöbeti, sarhoşluk veya kalp krizi nedeniyle öldüğünü kaydetti.

SÜS HAVUZLARININ ÇEVRESİ SERTİFİKALI BARİYERLER İLE ÇEVRİLMELİ

Suda boğularak ölümlerin önlenebilir olduğunu belirten Çocuk Güvenlik Uzmanı, "Suda boğulmalar genellikle önlenebilir vakalardır. Özellikle süs havuzlarında bebek ve çocuk ölümleri yüksek. Süs havuzlarının çevresi sertifikalı bariyerler ile çevrilmeli. Havuz kenarındaki taşların kayganlığını izole etmek için kaydırmaz bantla çevrilmeli. İstatistikler havuzda bebek ve çocuk boğulma vakalarının yüzde 69'unun aile gözetimindeyken meydana geldiğini ortaya koyuyor. ABD’de Florida gibi bazı büyük eyaletlerde ailelerin, bahçelerinde özel yüzme havuzu varsa, ailenin küçük çocuğunun olup, olmamasına bakılmaksızın standartlara uygun güvenlik bariyeri ile havuzlarının güvenli hale getirilmesi yasalarca zorunlu hale getirilmiştir. Ülkemizde bu konuda hiçbir standart ve yaptırım olmaması çok önemli bir eksiklik." dedi.

SUDA BOĞULMA VAKALARININ ÇOĞU 11- 19 YAŞ GRUBU

Cebenay, her ne kadar Türkiye'nin doğusunda deniz olmasa da baraj gölleri nedeniyle suda boğulma vakalarının buralarda da artış gösterdiğine dikkat çekerek, "Baraj göllerinin, nehirlerin bulunduğu bölgelerde boğulma vakaları çok yüksek. Genelde derin sulara yüzme bilmeyen çocuklar serinlemek için girdikleri bu gibi yerlerde, zemindeki çamura saplanıyorlar, güçlü akıntıya kapılıyorlar ya da yüzme bilmediklerinden derin bölgelerde çırpınarak can vermekteler. Ülkemizde suda boğulma vakalarının çoğunu 11- 19 yaş grubundaki çocuk ve genç erkekler oluşturuyor.

3 YAŞINDAN İTİBAREN ÇOCUKLARA YÜZME ÖĞRETİLMELİ

Çocukların suda oynamayı sevdiklerinin ve 4-5 yaşlarına kadar sudan korkmadıklarına da sözlerine ekleyen Cebenay, "2- 4 yaş grubundaki çocuklar hiçbir tehlikenin farkında olmadıklarından iç güdüsel olarak suya doğru hareketlenmekte. Kendilerini eğer güvenlik bariyeri çevrede yoksa yüzme havuzlarına, büyük su birikintilerine atmakta. Bu da boğulma sonucu ölümlere neden olabilmekte. Ebeveynler, çocuklarını su ve yüzme konusunda eğitmeli. 3 yaşından itibaren çocuklara yüzme öğretilmeli. Yüzme bilen çocuklar ebevyen kontrolünde ve gözetiminde havuza girmeli." diye konuştu.