Türk Tabipleri Birliği(TTB) Merkez Konseyi ve Birliğin Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu'nun;, 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın katledilmesiyle ilgili yaptığı ortak açıklamada, "Bu acı olayı devlet kademelerinden yükselen eril ve cinsiyetçi söylemlerin toplumda en uç noktada karşılık bulması olarak değerlendiriyoruz. Türkiye, sadece cinsiyetinden dolayı en temel hak olan yaşam hakkının yok edildiği kadınların ülkesi oldu." vurgusu yapıldı.

Son yıllarda artan kadın cinayetleri ile birlikte değerlendirdiğimizde Özgecan’ın katledilmesinin, Türkiye’de giderek büyüyen bir sorun olan cinsiyetçi politikaları bir kez daha önümüze koyduğuna işaret edilen yazılı açıklamada, “ Bu saldırı, bir kişiye “kadın olmaktan dolayı” yapılan bir saldırı olmasının yanında Türkiye’de bir kadının kamusal alanda var olması, yolculuk etmesi hakkına bir saldırıdır. Bu anlamda bireysel değil giderek büyüyen toplumsal bir sorunun göstergesidir.” denildi.

“AKP İKTİDARININ KADIN KARŞITI POLİTİKALARINA KARŞILIK GELMEKTEDİR”

Türkiye’nin, sadece cinsiyetinden dolayı en temel hak olan yaşam hakkının yok edildiği kadınların ülkesi olduğu belirtilerek, şöyle devam edildi: “Bu kadın katliamında, yasaları uygulamayan, cezai indirimler için mazeret arayan, tecavüze uğrayanı ‘psikolojik olarak etkilenmemiştir’ diyen, çocukların tecavüzlerine ‘kendisinin isteği ile olmuştur" diyebilen herkesin payı vardır. Biz hekimler olarak cinsel saldırı/tecavüze maruz bırakılan kadınların yaşadığı bedensel ve ruhsal sorunlara tanık oluyoruz.”

Türk Tabipleri Birliği olarak bu acı olayı, devlet kademelerinden yükselen eril ve cinsiyetçi söylemlerin toplumda en uç noktada karşılık bulması olarak değerlendirildiği ifade edilen açıklama, “AKP iktidarının ‘üç çocuk’, kürtaj, sezaryen, ‘kadın değil aile’ vb. pek çok örneğini gördüğümüz söylemleri, kadın karşıtı politikalara karşılık gelmektedir. Üstelik bunu toplumun kültürü ile ilişkilendirerek normalleştirmekte, toplumdaki hegemonyasını sürdürebilmenin bir aracı olarak kullanmaktadır. Türkiye’de toplumsal cinsiyeti derinleştirecek politikalar yerine devletin her türlü kurumu ile samimi bir şekilde çaba harcaması ihtiyacı bugün daha fazla kendini göstermektedir. “ şeklinde sürdü.

“YASTA DEĞİL, İSYANDAYIZ”

Türk Tabipleri Birliği ve kadın hekimlerin, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması mücadelesini, tüm kadın kuruluşları ve duyarlı halkla birlikte sürdüreceği vurgulanarak, “Bizler, taraf olduğunuzu, şiddete isyan eden kadınların yanında yakınında bulunacağımızı, her zaman dayanışma içinde olacağımızı bir kez daha belirtmek isteriz. Kadınların her düzeyde eşitliğini ve yaşam hakkını savunuyoruz, savunacağız. Yasta değil, isyandayız.” vurgusu yapıldı.