Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) İş Güvenliği Şube Müdürü Faik Ahmet Sarıalioğlu,Türkiye’nin maden kazalarından en büyük sıkıntıyı yer üstündeki koordinasyonsuzluktan çektiklerini söyledi.
Sevk ve idarede operasyon el için yer sıkıntısı çektiklerini söyleyen, Sarıalioğlu, "Türkiye’de şuanda kurtarma ile ilgili bir yönetmelik yok. Kendi kurumumuzun kendi iç önergesi var. Biz kendi iç kurumumuzun yaptığı şeyleri dışarıya taşıyoruz.” dedi.

Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) yetkilileri, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği öğrencilerine yer altı maden İşletmelerinde tahlisiye eğitimi verdi. Öğrencilere uygulamalı bir şekilde gaz maskesi takılması ve tahlisiye ekipmanı öğretildi. Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Orhan Kural, maden kazalarında işi bilmeyen maden mühendisi olmayan şahısların tahlisiye ekiplerinin işlerini zorlaştırdığını aktardı. Kural, “Maalesef Soma ve Ermenek’te gördük ki bir kaza olunca herkes koşturuyor. Bunların içinde maden mühendisi yok ne olduğunu bilmeden oraya koşuyorlar ve büyük bir kargaşa oluyor. Birazda şov oluyor. Halbuki burada muhakkak yetkililerin gelmesi gerekiyor. O bakımdan çok önemli bir konu. Biz bugün bu eğitimi maden mühendislerine veriyoruz. Bunların hepsi tahlisiye eğitimi almayacaklar ama en azından aletleri tanıyacaklar. Kızlarımızda dahil olmak üzere ne olduğunu anlayabilecekler. Bazen bir tek kelime bile olayı değiştirebilir. Bu kargaşaya son vereceğiz. Biliyorsunuz Soma’da kapıda beklediler hiçbir şey yapamadılar. Olay iyice daha karmaşık bir hal aldı. Halbuki yetkililer oraya gelip çalışamıyorlar. İçeriye girdikleri için orada kurtarılacak kişilere de mani oldular. Kendileri de tehlike içerisinde kaldılar. Birde onları kurtarmak zorunda kaldık. Ve olayı daha da karmaşık duruma getirdiler. Bunun önlenmesi için bu eğitimi burada gerçekleştirdik.” dedi.

TTK İş Güvenliği Şube Müdürü Faik Ahmet Sarıalioğlu ise şuanda Türkiye’de arama kurtarma yönetmenliğinin olmadığına dikkat çekti. Sarıalioğlu, şunları dile getirdi: “Bizim en büyük sıkıntımız bilhassa Soma'da 4 gün sıfır uyku. 5. gün yanımda soba yanmasına rağmen titreme krizi geçirdim. Bizlerin komanda gibi oturup savaşı yönetecek yerimiz yok. Ermenek'e gittik 4 gün sıfır uyku, yer yok nerede uyuyacaksın? Sonunda bir tane araba buldular getirdiler orada uyuduk. Hiç olaylar olmasın Allah göstermesin. Fakat olaylar olduktan sonra sıkıntıyı yer üstünde yaşıyorsunuz. Sevk ve idarede asıl düzeni kuracağınız ortamı idare edebileceğiniz kılık kıyafet değil bunlarda imkanlar seriliyor önünüze. Önemli olan oradaki insanların rahat hareket edebileceği bir yer yok. Yani operasyon el için yer sıkıntısı çekiyoruz. Bir hafta sona düzeni siz oturttuğunuzda siz iflas ediyorsunuz. Türkiye’de şuanda kurtarma ile ilgili bir yönetmelik yok. Kendi kurumumuzun kendi iç önergesi var. Biz kendi iç kurumumuzun yaptığı şeyleri dışarıya taşıyoruz.”