TÜBİTAK'ta usulsüz işe alım yaptıkları ve para topladıkları iddiasına ilişkin soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen 5 kişi tutuklandı.

TÜBİTAK'ta usulsüz işe alım gerçekleştirdikleri ve para topladıkları iddiasına yönelik soruşturma kapsamında 28 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartılmıştı. Gözaltına alınanların 14 kişi adliye sevk edilmişti. Adliyeye sevk edilen 14 kişiden 5’i tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edilmişti. 3 kişi adli kontrol istemi ile mahkemeye sevk edilirken 6 ise kişi savcılık ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı.

Tutuklanma istemi ile mahkemeye sevk edilen 5 kişinin tamamı tutuklandı. Nöbetçi sulh ceza hakimliği, 5 kişiyi, görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlanması veya bu yolda vaatte bulunulması suçunun vasfı ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve cezanın miktarı dikkate alarak tutukladığı belirtildi.

Mahkemeye ayrıca 5 kişi hakkında terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet suçunun vasfı ve mahiyetine göre dosyadaki delil durumu dikkate alınarak tutuklanmalarının reddine karar verildi.

Adli kontrol istemi ile mahkemeye sevk edilen 3 kişi ise serbest bırakıldı. 3 kişi ‘kamu malına zarar’ verdikleri iddiası ile mahkemeye sevk edilmişti.