TÜBİTAK'ta sahte diplomalı kişinin işe alınması ile ilgili davanın görülmesine başlandı. Sahte diploma ile işe giren Cevdet Aydın, TÜBİTAK’a dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile görüştükten sonra alındığını söyledi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Hasan Palaz, Cevdet Aydın ve taraf avukatları katıldı. Diğer sanıklar Halil Can, Behra Güler, Burhan Güneş, Kadir Bülbül ise duruşmaya katılmadı.

Mahkemede ifade veren Hasan Palaz, sahte diploma ile işe giren Cevdet Aydın’ı tanımadığını söyledi. Cevdet Aydın’ı ilk kez mahkemede gördüğünü belirten Palaz, “İşe alımları takip etmem. Kontrol işlemi, İnsan Kaynakları'na aittir. İşe bilim yöneticileri alır, bende imza yetkisi vardır. İşe alan aslında TÜBİTAK eski başkanı Yücel Altunbaşak’tır. İnsan Kaynakları'nın diplomanın sahte olduğunu anlaması mümkün değildir. Görevdeyken bilseydim gereğini yapardım.” dedi.

İddianamede belirtilen yapı ile bağlantısı olmadığını vurgulayan Palaz, kendisinin BİLGEM’i temsil ettiğini, sanık Cevdet Aydın’ın kendisini mağdur ettiğini dile getirdi.

Hasan Palaz’ın avukatı Gökhan Güni de müvekkilinin diplomayı görmediğini, diplomanın noter onaylı olduğunu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yaptığı soruşturma sonrası 'sahteciliğin olduğunun anlaşılmamasının mümkün olmadığına' karar verildiğini aktardı.

Sahte diploma ile işe giren Cevdet Aydın ise Kocaelili olduğu için dönemin Bilim, Sanayii ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile görüştüğünü ve Nihat Ergün’e kendisini bir işe yerleştirmesi konusunda yardımcı olmasını istediği anlattı. Bakan Ergün ile görüştükten sonra kendisinin telefon ile TÜBİTAK’tan arandığını aktaran Aydın, TÜBİTAK’tan birkaç evrak istediklerini ve sahte diplomayı da bu aşamada götürdüğünü dile getirdi.

İşe alınması için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından müracaatta bulunulduğunu belirten Aydın, şöyle devam etti: “Gerekli evrakları tamamla gel dediler. Evrakları teslim ettikten sonra 1 hafta sonra işe başla dediler. Sahte diplomayı Ankara’da birkaç kez görüştüğüm birinden temin ettim. Noter tasdikli fotokopiyi bana verdiler. Diğer sanıkları tanımıyorum. Uzman kadrosu ile işe alındım ama depo sorumlusu olarak görev yaptım. Askerlik terhis belgemi işe girdikten yaklaşık 1 ay sonra teslim ettim. İşe girerken kurumdan biri ile irtibat kurmadım.”

Avukatlarının taleplerini alan mahkeme, daha sonra ara kararlarını açıkladı. Dosyada müşteki olarak bulunan TÜBİTAK’ın katılan olarak duruşmalara kabulüne karar veren mahkeme, eksiklerin tamamlanması için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.