Ayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm sürecini, hiçbir annenin evlat acısı çekmemesi açısından "çok önemli bir gelişme" olarak değerlendirdiklerini ifade etti.
     Sürecin olumlu sonuçlanması en önemli temennileri olduğunu aktaran Ayhan, şunları kaydetti:
     "Bu çalışma, 30 yıldır ülkemizde akan kanın durdurulması, dili, dini, ırkı ve mezhebi ne olursa olsun bu topraklar üzerinde yaşayan her insanın, insanca yaşama hakkına sahip olduğu ve hiçbir anneni evlat acısı yaşatılmaması açısından çok önemli bir gelişmedir. Bu süreçte sivil toplum örgütlerinin kendi çalışma alanlarında dahi yapacakları küçük katkıların büyük katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz. Bu açıdan ülkemizde kanın durması ve anaların ağlamaması için 80 ildeki birliklerimiz olarak çözüm sürecini destekliyoruz."
    
     -Bölgenin hayvancılık potansiyeli-
    
     Bölgenin sahip olduğu büyük mera ve otlakların güvenlik nedeniyle giderek azaldığını dile getiren Ayhan, Türkiye'de iç huzurun gerçekleşmesiyle bölgenin hayvancılık potansiyeline geri kavuşacağını vurguladı.
     1990'da Hakkari'de 2 milyon civarında koyun bulunduğunu bugün ise bunun 400 bine düştüğünü anımsatan Ayhan, yaylaların yeniden kullanıma açılmasıyla bu sayının 2-3 katına çıkacağına inandığını dile getirdi.
     Bölgedeki birçok mera ve otlak alanın değerlendirilemediğini anlatan Ayhan, şöyle devam etti:
     "Sektörümüzün, bölgede barışın ve huzurun sağlanmasıyla canlanacak en kolay ve en karlı sektör olacağı unutulmamalıdır. Alınan tedbirler ve sağlanan desteklerle küçükbaş hayvan popülasyonu ciddi anlamda artış trendine girmiştir. Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir destek var. Bu anlamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e şükranlarımızı sunuyoruz. İnşallah bölgeye huzurun gelmesiyle hayvan popülasyonundaki artış trendi daha da hızlanacaktır."