Siyasette tartışma konusu olan ‘başkanlık' sistemi, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) eliyle okullara taşındı. TÜGVA Adana İl Temsilciliği tarafından düzenlenen 'Yeni Türkiye ve Başkanlık Sistemi' konulu panele İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 'idareci ve öğretmenlere duyurulması’ için yazı yazdı.

Organizasyonun gerçekleştiği kurumlardan merkez Sarıçam İlçesi Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrencilerin de katıldığı panele Türk Eğitim–Sen, Eğitim–Sen ve Eğitim–İş Sendikası Adana Şubesi yöneticileri tepki gösterdi. Salonda tartışma çıktı. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (BTÜ) ile Stratejik Düşünce Enstitüsü’nün de destek verdiği panel sendikacılar tarafından protesto edildi. Yaşanan arbedeye polis olaya müdahale etti.

Gerginlik sonrası Cihan Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Türk Eğitim–Sen Adana 1 Nolu Şube Başkanı Selahattin Dolgun, anlaşılması güç bir konuyla karşılaştıklarını söyledi. TÜGVA’ın talebiyle Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kentteki bütün okul müdürlüklerine yazı göndererek, idareci ve öğretmenlerin 'Yeni Türkiye ve Başkanlık Sistemi' konulu panele katılmalarını istediğini hatırlatan Dolgun, "Panel öğretmen, idareci ve öğrencilerimize yöneliktir. Öğretmen ve öğrencilerimiz derslerinin başında olmaları gerekirken, ‘Yeni Başkanlık Sistemi’ anlatılıyor. Öğretmenlerimiz buna zorlanıyor. Eğitimin bu kadar sorunu varken, öğretmen ve idarecilerimizin panele katılmaları için baskı yapılmasına biz tepki gösterdik." dedi. Bu konunun peşini bırakmayacaklarını ifade eden Dolgun, konuyu yargıya intikal ettireceklerini dile getirdi.

Ülke siyasette tartışılan başkanlık sisteminin öğretmen ve öğrencilere kadar indirgenmesinin kendilerini rahatsız ettiğine dikkat çeken Olgun, şöyle devam etti: "Adana Milli Eğitimi başarı sıralamasında ülkede genelinde 70. sırada. Bunları konuşmamız gerekirken maalesef ‘Yeni Türkiye ve Başkanlık Sistemi’ anlatılmaya başlandı. Bu büyük bir algı operasyonudur. Öğrencilerimizin kafasının karışması, ‘başkanlık sistemine’ sıcak bakmaları algısı oluşturulmak istenen bir paneldir. Öğrencilerimiz sınav atmosferine girmiş. TÜGVA’nın yaptığı bu panele öğrencilerimizin derslere motivasyonunu kıracaktır. Biz buna şiddetle karşı çıkacağız. Gerekli hukuki yollara başvuracağız."