Türkiye Kamu Sen'e bağlı Türk Böro Sen üyesi bir grup, İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bürosu önünde toplanarak, 4/C kadrosunda çalışan bazu işçilerin özlük haklarının verilmemesini protesto etti. Aynı şartlarda çalışanların aralarında özlük haklarının farklı olduğunu belirten Türk Büro Sen 4 Numaralı Şube Başkanı Ali Söğüt, TÜİK'te 4/C kadrosunda çalışan kişi sayısının 2 bini aştığını ve yıllardır talep ettikleri halde bu kişilerin güvencesiz şekilde çalıştırıldıklarını belirtti.

Kamu Sen üyesi grup Beşiktaş Barbaros Bulavarı üzerindeki TÜİK İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde toplandı. "4/C'li çalışan, ek ödeme istiyor, 4/C'li çalışan yemek giyim hakkını istiyor, TÜİK çalışanları; Üvey evlat mıyız, 4/C'li köle istemiyoruz" yazılı pankartlar açtı. Türkiye Kamu Sen İstanbul Şube Başkanı Hanefi Bostan'ın da katıldığı gösteride "Kadro hakkımız söke söke alırız, Adınızda adalet icraatta yok, Yandaş sendika istemiyoruz" sloganları atıldı. Yaklaşık 290 4/C kadrolu çalışan bulunan şubedeki bazı çalışanlar da eyleme destek verdi.

Sendika ve Türk bayrakları ile TÜİK binası önünde toplanan kalabalık adına açıklamayı Türk Büro Sen 4 Numaralı Şube Başkanı Ali Söğüt yaptı. TÜİK'te çalışan 4/C kadrolu sayısının 2 bini aştığını, aynı iş yerinde çalışan bu kişilerin diğerlerin haklarına sahip olmadıklarının altını çizdi. TÜİK'ten sözleşmeli olarak çalışan kişilerin güvencesiz olarak çalıştırılmasına son vermesini istediklerini belirten Söğüt, "4/C'li arkadaşlarımızın güvencesiz olarak çalıştırılmalarına son verilmesini yıllardır talep etmemize rağmen bugüne kadar taleplerimiz karşılık bulmadı. Yılda 11 ay 28 gün çalıştırılan 4/C'lilerin sözleşmelerinin yenilenmesi tamamen idarenin keyfine bırakılmıştır." dedi.

EYLEMLERİMİZ SÜRECEK

Yaptıkları araştırmada tek kişinin yoksulluk sınırının 2 bin lirayı aştığını belirten Söğüt, "4/C'li TÜİK çalışanları ortalama bin 500 TL yoksulluk sınırının altında çalışıp hayatlarını idame ettirmeye çalışmaktadırlar. Sendika olarak yıllardır 4/C'li çalışanlara aile yardımı yapılmasını ısrarla dile getirmiş ve 2010 yılında imza altına alınan toplu sözleşme ancak 2014 yılında yürürlüğe konulmuştur. 2014 yılında yapılan bazı yardımlar ve kısmi iyileştirmeler 4/C'lilerin ağzına bal çalmaktan başka bir şey değildir. Türk Büro Sen olarak görevi gereği ilçelere gidebilmek için otobüs yolları gözetleyen, akşam daireye döneceklerin verilen talimata uyabilmek için gerektiğinde kendi imkanlarını zorlayan ve ertesi gün o ilçeye yeniden giden, yol ve yiyecek dahil sadece 28 TL harcırah alan, gece saat 21.00-22.00'de bile anket peşinde koşan haftasonu çalışmalarına rağmen fazla mesai alamayan...4/C'li kardeşlerimizin sorunları çözülene kadar eylem ve etkinliklerimiz sürecektir." dedi.

Açıklamanın ardından grupta bulunanlar Beşiktaş Çarşısı'na kadar yürüdü. Hanefi Bostan ve diğer sendika görevlileri, 4/C'lerin durumunu anlatan mektupları Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı'na gönderdi.