Türkiye’de Roman nüfusunun en yoğun olduğu illerden biri olan Edirne’de geleneksel Kakava ve Hıdırellez şenlikleri renkli geçiyor.

Şenlikler dün akşam saatlerinde Sarayiçi bölgesinde yakılan ateşle başladı. Dev ateşin etrafında binlerce kişi toplanarak Romanların bayram sevincine tanıklık etti. Kakava ateşi, Sarayiçi’nin yanı sıra üç ayrı noktada daha yakılarak şehir geneline yayıldı. Akşam saatlerinde konserler ile devam eden şenlikler, Roman nüfusunun yoğun olarak yaşadığı mahallelerde sabahın erken saatlerine kadar devam etti.

Sabah saat 04.00’ten itibaren Romanlar evlerinden ayrılarak Tunca Nehri kıyısına geldi. Fatih Köprüsü yakınlarında toplanan Romanlar eğlencelerine burada devam etti. Davul zurna eşliğinde dans eden gençlerin coşkusuna alanı dolduran kalabalık eşlik etti. Türkiye’nin en renkli etkinliklerinden biri olan Kakava'yı izlemek amacıyla farklı illerden yüzlerce insan otobüslerle Edirne’de yakın etti. Adım adım etkinlikleri takip eden vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde Tunca kıyısına akın etti. Alanı dolduran kalabalık gelinlik giymiş Roman kızlarla fotoğraf çektirdi, onlarla oyunlar oynadı.

Edirne Belediyesi tarafından alanda vatandaşlara ücretsiz çay ve simit dağıtıldı. Alanda kurulan sahnede ise Roman halk dansları topluluğu gösteri yaptı. Geleneksek kıyafetlerini giyen Romanların performansı günün erken saati olmasına rağmen vatandaşları coşturdu. Eğlenceye ara veren vatandaşlar, Kakava şenliklerinde dileklerinin kabul olacağı düşüncesiyle nehir kenarına koştu. Kimileri dileklerini yazdığı kağıtları, bazıları ise dilek mumunu nehre bıraktı. Bir kısım vatandaşlar ise dileklerini alanda süslendirilen dilek ağacına astı.

Günün ilk ışıklarıyla birlikte evlere bolluk, bereket ve huzur getireceği düşüncesiyle alanda bulunan ağaçlardan yeşil dallar koparıldı. Romanların coşkusuna ortak olan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Şenlikleri izlemek üzere alana yaklaşık 4 bin kişi geldi. Sadece Edirneliler değil Türkiye’nin ve dünyanın değişik ülkelerinden gelmiş katılımcılar vardı. Gerçekten biz mutlu olduk. Heyecanlandık. Gurur duyduk” dedi.