Bulgaristan’daki yağışlar sonrasında Tunca Nehri taştı, Meriç ise taşkın sınırına yaklaştı.

Bölgedeki yoğun yağışların ardından Bulgaristan’ın barajlarından su bırakmasıyla birlikte Meriç ve Tunca nehirlerinin su seviyesi yükseliyor. Bunun sonucunda Edirne’de zaman zaman taşkınlar meydana geliyor. Yağışlı geçen mevsimlerde görülen yükselme nedeniyle hemen hemen bir kez taşkın oluyor. Ancak önceki yıllara oranda daha fazla yağış alan Bulgaristan ve Trakya’da son üç ay içerisinde üçüncü kez taşkın yaşanıyor.

Son yağışlarla birlikte debisi yükselen Tunca Nehri taştı. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi bölgesi sular altında kaldı. Nehirler üzerinde er meydanına ulaşımı sağlayan Fatih ve Kanuni köprüleri Tunca’nın sularına gömüldü. Tunca Nehri üzerinde bulunan ve Edirne ile Karaağaç Mahallesi arasında karayolu ile bağlantının sağlandığı Tunca Köprüsü’nün ayağı su almaya başladı. Tunca’dan sonra Meriç Nehri de artışa geçti. Nehrin geçtiği bölgedeki kar yağışı ve Bulgaristan’ın Arda Nehri üzerindeki barajlardan su bırakmasıyla Meriç yeniden coştu. Her geçen saat daha da yükselen nehir suyu 1. 264 Metreküp/saniyeye ulaştı.

Yaklaşık bir ay aradan sonra nehir, yeniden taşkın sınırına yaklaştı. İki nehir arasında alan alçak alandaki işyeri su almaya başladı. Önceki taşkında işyeri su altında kalan esnafı taşkın endişesi sarmaya başladı. Şubat’ın ilk günlerinde son 31 yılın en yüksek su taşkınını yaşayan esnaftan bazıları eşyalarını tahliye etmeye başladı.

Taşkının gece saatlerine kadar devam etmesi bekleniyor. Nehirlerde incelemelerde bulunan DSİ 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı, üç ay içerisinde üçüncü kez taşkın gördüklerini söyledi.
Bundan önceki taşkının son 31 yılın en yüksek taşkını olduğuna dikkat çeken Sabancı, "2.149 metreküp/saniye su geçti buradan. Şu anda Kirişhane’deki suyumuz 1.250 metreküp/saniye. Tabii dün aynı saatlerde 1.179 metreküp/saniyeydi. Çok tedrici artmaktadır. Hızlı yükselmemektedir. Tabii, bunun nedeni Arda Nehri üzerindeki barajlardan bir miktar su bırakmaya başladılar. Dün 210’du, bugün 318 metreküp/saniye su bırakıyorlar. Ayrıca Svilengrad’da Meriç Nehri üzerindeki yağan karın erimesiyle tedricen debiler yükseliyor. Oradan geçen su şu anda 1.040 metreküp/saniye. Ama yolun kapanmayacağını ümit ediyoruz." dedi. 1.350 metreküp/saniyeye kadar Karaağaç Mahallesi’ne ulaşımı sağlayan Tunca ve Meriç köprülerini kapatmadıklarını anlatan Sabancı, suyu seviyesinin akşam saatlerinden itibaren düşüşe geçeğini tahmin ettiklerini ifade etti. Her ay bir tane taşkın yaşadıklarını dile getiren Sabancı, ulaşım açısından herhangi bir riskin bulunmadığını kaydetti.

Meriç Nehri kenarında işletmesi bulunan Yılmaz Söz, bir ay aradan sonra yeni bir taşkınla karşı karşıya bulunduklarını ifade ederek yaralarını yeni sardıklarını açıkladı. Söz, "Bir iki gün içerisinde suyun geleceği söyleniyor. Ama şu anda su seviyesi yükselişini sürdürüyor. Endişeli bekleyişimiz devam ediyor. Eşyalarımızı toplayıp toplamama konusunda kafamız karmakarışık." diye konuştu.