Tunceli’de 1937-38 Dersim Harekatı sırasında yakılarak öldürülen ve 77 yıl sonra kimlik tespiti için bugün açılan mezarlıkta 8 insana ait kafatası bulundu. Mezarlıktaki kazı çalışmaları yarın da sürecek.

1937-38 Dersim Harekatı'nda bir çok yerde yaşanan toplu katliamlardan biri olan Hozat İlçesine bağlı Karabakır köyüne 14 Ağustos 1938’de askeri operasyon gerçekleştirildi. Aralarında çocuk ve yaşlıların bulunduğu 24 kişi bir samanlığa kapatılarak ateşe verildi. Canan ve Baran ailesinden Hüseyin Baran, ailesinden katledilen insanların kimlik tespiti için Avukatı Cihan Söylemez aracılığıyla hukuk sürecini başlattı. Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar doğrultusunda Hozat ilçesi Karabakır köyünde bulunan toplu mezar, Cumhuriyet Başsavcılığı ve bilirkişi nezaretinde bugün açıldı.

Hozat Cumhuriyet Savcısı Hasan Toy, Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümit Biçer ile Adli Tıp Uzmanı Doktor Semih Yıldırım eşliğinde başlatılan kazı çalışmalarında şu ana kadar 8 insan kafatası bulundu. Çalışmalara ara veren ekip, öldürülen 16 insan kemiğine ulaşmak için çalışmalarını yarın da sürdürecek.