Tunceli Valisi Osman Kaymak, cemevinde düzenlenen bir programda gençlere bağlama dağıttı ve barış çağrısı yaptı. Vali Osman Kaymak, “Artık silahlar sussun, bağlamalar konuşsun” dedi.

Tunceli İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Halk Eğitim Müdürlüğü ve cemevi bünyesinde semah ve bağlama kursu açıldı. Bu kapsamda Tunceli Valisi Osman Kaymak, kursa katılan gençlere 15 adet bağlama dağıttı. Cemevindeki programda konuşan Vali Kaymak, çözüm sürecine dikkat çekti ve barış çağrısı yaptı.

'BARIŞ BİZİM İÇİN EKMEK VE SU KADAR ÖNEMLİDİR'

Vali Kaymak, yaptığı konuşmada, "Bizler barışın kalıcı olması için gayret ediyoruz. Barışın sürdürülmesi için herkese düşen görevler var. Gençlerimiz artık cemevlerine fazla gelmiyorlar. İnsanların cemevlerine gelmesi için bir şeyler yapmak gerekiyor. Alevilik ile bağlama birbirinden ayrılmaz iki bütündür. İlimiz cemevinde de bir semah ve bağlama kursu açtık. Bununla da amacımız silahların susması, bağlamaların ve türkülerin konuşması. Türküler mutluluğun, sevginin sesidir. Sevginin ve kardeşliğin olduğu yerde insanlar birbirini daha çok sevecek. BDP’li arkadaşlarımız da CHP’li arkadaşlarımız da her kesimden siyasi düşünceli arkadaşlar barış bizim için ekmek ve su kadar önemlidir diyorlar. Barışın bu kadar özümsendiği bir yerde herkesin tavrını ortaya koymalı. İlimiz ve bölgemizde artık silahlar sussun, bağlamalar konuşsun.” ifadelerini kullandı.

'CEMEVLERİ BARIŞIN VE KARDEŞLİĞİN MERKEZİ OLSUN İSTİYORUZ'

Cemevlerinin statüsüne dikkat Çeken Vali Kaymak, “İnancın insanları bütünleştirici yönünü yaşamış olacaklar. Bu da barışa bir katkı sunacaktır. Bu anlamda da cemevlerinin statüsü çok önemli. Bu yönüyle cemevleri barışın ve kardeşliğin merkezi olsun istiyoruz.” diye konuştu. Tunceli Belediye Eş Başkan Yardımcısı Hüseyin Tunç ise “Bu topraklarda artık silah sesleri değil müzik notaları ve çocuklarımızın gülüşleri yükselmeli.” diye konuştu.

Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt da açtıkları kursun Türkiye’de ilk olduğunu anlatarak, “Türkiye’de ilk defa Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir kurum ilk defa bir bağlama ve semah kursu düzenledi. Türkiye bir barış sürecine girdi. Dersim coğrafyasında istedik ki silahlar sussun sazlar çalınsın. Ağıtlar yerine türküler ve deyişler söylensin.” şeklinde konuştu.