AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, kış üslenmesine geçen ve Ovacık'ta yeniden yapılanıp etkin olmak isteyen terör örgütü Maoist Komünist Partisi'ne (MKP) yönelik operasyon başlatan güvenlik güçleri, 16 Kasım'da Karagöl kırsalında bir grup teröristle sıcak temas sağladı.

Güvenlik güçlerinin ''teslim ol'' çağrısına ateşle karşılık veren teröristlerle çıkan çatışmada 1 asker yaralandı, 2 terörist sağ ele geçirildi. Arazinin dağlık olmasından faydalanıp kaçan teröristlere yönelik hava destekli operasyon düzenleyen Mehmetçik, 23 teröristi Munzur Dağı'nda sarp yamaçlardaki bir mağarada kıstırdı.

Kaçma ve sızmalara karşı önlem alan Mehmetçik, mağarada sıkışan teröristlere teslim olmaları için 24 saat süre verdi. Teröristlerin ateşle karşılık vermesine rağmen silah kullanmayan güvenlik güçleri, teröristleri teslim olmaya ikna edip sağ ele geçirmek için mağaranın etrafında 24 saat sabırla bekledi.

-''Biz sizin canlı olarak teslim olmanızı istiyoruz''-

AA'nın ulaştığı görüntülere göre, Mehmetçik, mağaradaki teröristlere megafonla seslenip 24 saat boyunca defalarca ''teslim olun'' çağrısı yaptı. Operasyonu yürüten komutan, teröristlere, ''Etrafınız tamamen çevrildi. Biz sizin canlı olarak teslim olmanızı istiyoruz. Size hiçbir şekilde atış yapılmayacak. Bizim orayı yerlebir etme gücümüz var. Lütfen siz de bunu değerlendirin ve teslim olun. Yaşamak sizin elinizde'' diye seslendi.

Daha önce teslim olan bir teröristin, örgütle ilgili bilgi verdiğini ve etkin pişmanlıktan yararlandığını belirten komutan, mağaradaki teröristlerin de bu haktan yararlanabileceğini bildirdi.

PKK ile hareket eden örgütün üyelerine seslenen komutan, ''Teslim olun. Dün saat 16.00'dan itibaren sizin teslim olmanızı bekliyoruz. Yoksa biz buraya yarım saat içinde girerdik. Bu kadar uzun bir süre sizin teslim olmanızı bekliyoruz. Teslim olmayıp ateşe devam ederseniz bizim de yapacak bir şeyimiz kalmıyor. Ailenizle görüşeceksiniz. Yaşayacaksınız. Hayatınıza devam edeceksiniz. Dün 16.00'dan beri bekliyoruz. Size 10 dakika müddet, kesinlikle ateş edilmeyecek. Bu süre zarfında teslim olun'' diye konuştu.

- Yaralı teröriste ilk müdahale Mehmetçik'ten -

Komutanın bu çağrısı üzerine ayağından yaralı olduğu ve güçlükle yürüdüğü görülen bir terörist teslim oldu. Güvenlik güçleri bu teröriste adını sorup, ağır ağır mağaradan uzaklaşmasını istedi. Bu teröristin ardından kötü muameleye maruz kalmayacaklarını gören bazıları yaralı diğer teröristler de teslim oldu.

Güvenlik güçleri, teslim olan teröristlere mağarada yaralı ya da ölü arkadaşları olup olmadığını sordu, mağaranın içine ilişkin bilgi istedi. Bu sırada korktuğunu söyleyen kadın teröriste korkmaması yönünde telkinde bulunan komutanlar, ''Korkma, sakin ol. Öyle bir şey olmaz. Korkulacak bir şey yok. Oradan çıkmasaydınız kötü olurdu. Çıktığınız iyi oldu'' dedi.

Komutanlar, yüzünü yıkamak isteyen teröriste su getirtti. Teröristler yüzünü yıkayıp Mehmetçiğin getirdiği suyu içti. Mehmetçik, dizinden yaralı bir teröriste de tıbbi müdahalede bulundu. Teröristler daha sonra askeri bir helikopterle Ovacık'a nakledildi.

-Mağarada çok sayıda silah bulundu-

Mağarada yapılan aramada, 19 Kalaşnikof piyade tüfeği ve bu tüfeklere ait 32 şarjör, 1 Bixi makinalı tüfek, 1 M-16 piyade tüfeği ve 3 şarjör, 1 Kannas keskin nişancı tüfeği ve bu silaha ait 2 şarjör, 1 G1 piyade tüfeği ve 1 şarjör, 1 el telsizi ile menşei tespit edilemeyen 4 el bombası ele geçirildi.

AA'nın ulaştığı görüntülerde, askerin zor arazi şartlarında terörle mücadelesi, askeri helikopterin iniş yapması çok zor araziye personel sevki kameralara yansıyor. Kayıtta, terör örgütü mensuplarının mağaralarda insanlık dışı şartlarda yaşadığı, yaralıların tedaviden yoksun olduğu da görülüyor.

-MKP-

Yasa dışı marksist leninist maoist bir örgüt olan MKP, Türkiye'de komünist bir devrim yapmayı amaçlıyor. Başta Tunceli olmak üzere çeşitli bölgelerde silahlı faaliyetler yürüten örgütün silahlı kanadı Halk Kurtuluş Ordusu (HKO) olarak biliniyor. Örgüt, silahlı faaliyetlerini TKP/ML-TİKKO, DHKP/C, MLKP ve PKK gibi örgütlerle birlikte yürütüyor.

Polis, 13 Kasım'da örgütün şehirdeki oluşumuna yönelik 6 ilde eş zamanlı düzenlediği operasyona aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 58 kişiyi gözaltına almıştı. Ovacık'taki operasyonla da örgütün kırsal kanadını çökertildi.