21 Mart Nevruz Bayramı yaklaşırken gözler çözüm sürecine çevrildi. Hükümet ve HDP kanadında görüşmeler devam ederken sürecin hız kazanmasını en çok isteyen kesim çocuklarını kaybeden anneler.

Barış sürecinin devam etmesi için en anlamlı görüntülerden biri Tunceli’de yaşandı. Toplumsal Barış İçin Gençlik Girişimi üyeleri Tunceli’de çocukları dağda ve askerde hayatını kaybeden anneleri, vatandaşlar tarafından kutsal kabul edilen Ana Fatma Ziyareti’nde bir araya getirdi.

Anneler ziyaret yerinde mum yakıp lokma dağıttı. Barış için dua eden anneler “Yeter artık silahlar sussun, gençler ölmesin!”diye haykırdı. Anneler Türkçe ve Zazaca olarak barış çağrısı yaptı.Oğlunu Van’da Erciş’te vatani görevini yaparken bir çatışmada kaybeden Derman Urtimur,“ Buraya barış olsun, gençler ölmesin diye mum yakıp dua etmek için geldik.” dedi.
Dua edip mum yakan annelerden Fadime Yıldız ise “ Barış için dua etmeye geldik. Keşke barış olsa. Barış için mum yaktık, niyaz dağıttık.” diye konuştu.

İki oğlunu dağda kaybeden Gaye Sürgeç ise “ Anneler ağlamasın. Yeter artık! Barış olsun. Artık cezaevi kapıları açılsın. Gençlerimiz dağlardadır. Bu topraklar hepimizin toprağıdır. Biz de herkes bir olsun istiyoruz. Bir tane çocuğum yanımdaydı. Dört gün evdeyse beşinci gün dışarıdaydı. O da gitti. Yapayalnız kaldı. Gençlere bakıyorum, benim bir gencim aralarında yok.” şeklinde konuştu.

Mum yakılıp dua edildikten sonra bir açıklama yapan Toplumsal Barış İçin Gençlik Girişimi Eş Sözcüsü Ferhat Güven, “Kırk yıldır devam eden çatışmalı süreçte annelerimiz acılarını, kederlerini, isyanlarını gözyaşlarıyla toprak anaya akıttılar. Bizler de bugün Toplumsal Barış İçin Gençlik Girişimi olarak gerilla ve asker anneleriyle kutsal mekan Ana Fatma’ya geldik. Bizler buradan bir kez daha barışı haykırıyoruz ve hükümeti 10 madde üzerinden adım atmaya davet ediyoruz. Bugün bir Kürt sorunu yok. Bir insanlık ve vicdan sorunu var. Hz. Ali Der ki haklıysan korkma hak seni korur. Yıllardır annelerimizin barış çığlığını hak korudu. Kürt, Alevi ve Roman sorununda insanların haklı olduğunu ve hak tarafından korunduğunu da Hz. Ali’nin sözüyle açıkladık.” ifadelerini kaydetti.